0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Što trudnice ne smiju jesti

Što trudnice ne smiju jesti Bebe.hr portal

Što trudnice ne smiju jesti kao i hrana koju treba izbjegavati tijekom trudnoće važno je shvatiti ozbiljno. S obzirom da može utjecati na Vaše zdravlje ili zdravlje vaše bebe nego što mislite.

 

Što trudnice ne smiju jesti?

 

 • Sirovo ili djelomično kuhana jaja

 width=

 

 • Sirovo ili nedovoljno pečeno meso, proizvodi od jetre, paštete i meso divljači

Ako jedete sirovo i nedovoljno kuhano meso, to može uzrokovati pobačaj. Jetra i proizvodi od jetre sadrže mnogo vitamina A. To može biti štetno za nerođeno dijete.

 • Sirovu i nedovoljno kuhanu morsku hranu

Što trudnice ne smiju jesti

 

 1. Izbjegavajte sirovu ribu i školjke kao što su sushi, sashimi, ceviche i sirove kamenice, jakobove kapice ili školjke.
 2. Izbjegavajte ohlađene, nekuhane plodove mora. U redu je jesti dimljene plodove mora ako su sastavni dio složenca ili drugog kuhanog jela. Konzervirane i stabilne verzije također su sigurne.
 3. Pravilno kuhajte plodove mora. Kuhajte škampe, jastoga i jakobove kapice dok ne postanu mliječno bijeli. Školjke, dagnje i kamenice kuhajte dok im se školjke ne otvore. Odbacite sve koje se ne otvaraju.

Možda će Vam biti zanimljivo: Istine i zablude o hrani koje smiju jesti trudnice

 • Ribu s visokim udjelom žive

Zato u trudnoći izbjegavate velikooku tunu, kraljevsku skušu, sabljarku, morskog psa. Možete slobodno jest inćune, bakalar, losos, sardine, škampe, soma i pastrvu. Međutim, ograničite bijelu (albacore) tunu na 16o grama tjedno.

Ako jedete previše žive, to može biti štetno za vaše nerođeno dijete, isto kao i masne ribe koje mogu dioksine i poliklorirani bifenili u sebi. Trebali biste izbjegavati sirove školjke jer u njima mogu biti štetne bakterije, virusi ili toksini.

 

 • Nepasterizirane i meke sireve

 width=

 

Prije kupovine mozzarelle, svježeg sira i feta sira potrebno provjeriti deklaraciju. Naime, trudnice smiju jesti samo one napravljene od pasteriziranog mlijeka. Brie, gorgonzola, roquefort i Danish blue mogu uzrokovati spontani pobačaj pa su strogo zabranjeni u trudnoći. Također i bilo koju drugu hranu napravljenu od nepasteriziranog mlijeka, kao što je mekani zreli kozji sir. Kao i nepasterizirano kravlje, kozje i ovčje mlijeko ili vrhnje.

Razlozi što trudnice ne smiju jesti nepasterizirane ili meko zrele mliječne proizvode je što mogu sadržavati bakterije Listeria. Što može dovesti do pobačaja ili mrtvorođenčeta.

 

Što treba ograničiti?

 width=

 

 • Konzumiranje alkohola u trudnoći može dugoročno oštetiti vaše dijete. Najsigurniji pristup je da uopće ne pijete alkohol. To svodi rizike za vašu bebu na minimum.

 • Kofein smijete piti, ali ne više od 200 mg dnevno. Što je primjerice 2 šalice instant kave, ili čaja kojeg ne bi smjeli biti više od 3 šalice dnevno.
 • Obavezno temeljito operite svo voće, povrće i sastojke za salatu.

 • Ne morate izbjegavati jesti kikiriki dok ste trudni, osim ako vam je to savjetovao zdravstveni radnik.

 • Ne uzimajte multivitaminske dodatke u visokim dozama ili bilo kakve dodatke koji sadrže vitamin A.

POVEZANO: Održavanje zdravlja zuba i desni u trudnoći