Savjeti i njega Trudnice

Trudna nakon četrdesete? Donosimo prednosti i rizike

Trudna nakon četrdesete? Donosimo prednosti i rizike Bebe.hr portal

Šanse za ženu da ostane trudna nakon četrdesete značajno se smanjuje. Razlog tome je što jajnici proizvode manje jajnih stanica, ali i pada broj kvalitetnih jajnih stanica za oplodnju.

Dok je stopa neplodnosti u žena između 15-34 godine između 7-9%, ona se značajno povećava u dobi od 35-39 do 25%. a nakon 40. godine navodno žene imaju samo 5% šanse da će ostati trudne prirodnim putem.

Iako su šanse za začeće nakon 40. godine smanjene, to ne znači da su nemoguće. Ako pokušavate prirodno imati dijete nakon 40. godine, proces se ne razlikuje. I dalje jednako pratite plodne dane i dane ovulacije kada je najbolje imati spolni odnos ako želite zatrudnjeti. Također uvijek postoji i umjetna oplodnja u slučaju da vam prirodnim pokušajem oplodnja ne uspijeva.

 

Rizici

 width=

Zbog napretka tehnologije i medicinskih istraživanja, još uvijek je moguće sigurno imati dijete u dobi od 40 godina. Međutim, trudnoća nakon 40. godine može biti prilično rizična i zahtijevat će da vaš liječnik nadzire i vas i bebu zbog razloga kao što su pobačaj i izvanmaternična trudnoća. Kao i mogući miomi maternice, poremećaji jajovoda i endometrioza.

Za dijete je veća mogućnost i za urođene mane kao i malu težinu pri rođenju

 

Prednosti

Trudna nakon četrdesete

Iako postoje rizici u trudnoći nakon četrdesete godine, ne znači da nema i prednosti.

Žena koja ostane trudna nakon četrdesete najčešće ima više vremena da se posveti svojoj djeci. Žene su tada zrelije su i imaju više razumijevanja i tolerancije. Stoga je veća mogućnost da ćete odgajati bebu u bezbrižnijem i pozitivnijem okruženju. Međutim, to nije jedina prednost trudnoće nakon 40. godine.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su dobile dijete nakon 35. godine imale oštriju spoznaju i verbalno pamćenje. Nekoliko studija ukazalo je na činjenicu da rizik djeteta da doživi nenamjernu ozljedu koja zahtijeva liječničku pomoć opada s povećanjem dobi majke.

Švedska studija je primijetila da djeca starijih roditelja imaju tendenciju da biti zdravija i obrazovanija.

I zanimljiva studija iz 2015. otkrila je da žene koje imaju djecu nakon 33. godine imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti 95. godinu u usporedbi sa ženama koje su rodile prije 30. godine. I to je nešto vrijedno razmatranja!

POVEZANO: 16 ranih znakova koji otkrivaju trudnoću