0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Angažiranje doule na porođaju: Što radi doula i kako može pomoći?

Angažiranje doule na porođaju: Što radi doula i kako može pomoći? Bebe.hr portal

Angažiranje doula za vrijeme poroda postalo je vrlo popularno u posljednje vrijeme radi brojnih beneficija koje donosi. Doule su pune savjeta i trikova koji vam mogu koristiti tijekom trudnoće. To su osobe osposobljene za savjetovanje, informiranje i pružanje emocionalne i fizičke utjehe trudnicama. I to prije, tijekom i nakon rođenja djeteta.

Zamislite doulu kao nekoga tko je tu da vam pruži dodatnu fizičku i emocionalnu podršku. Doula vam ne može pružiti nikakve medicinske savjete, ali vam može pomoći pronaći pravog pružatelja zdravstvenih usluga. Ili vam dati informacije o tome gdje se možete obratiti za stručnu pomoć.

Opća definicija doule jest da je to osoba koja je obučena za pružanje podrške roditelju ili njegovatelju tijekom trudnoće i porođaja. Međutim, zapravo postoji mnogo različitih vrsta doula, uključujući doule za plodnost, doule prije poroda, doule poslije poroda, doule za posvojenje, doule za pobačaj, doule za spontani pobačaj, doule za promjenu spola. Svaka od njih ima jedinstvene uloge i odgovornosti u skladu s pacijentima s kojima radi.

 

Doula olakšava porod

Sve veći broj roditelja želi angažirati doulu iz bezbroj razloga, uključujući smanjenje potrebe za medicinskom intervencijom tijekom poroda. Dok mnoge bolnice i liječnici ovih dana puštaju da se proces odvija sam od sebe (umjesto da koriste medicinska sredstva kako bi se stvari odvijale brže). A doula može biti dodatno osiguranje da dobijete iskustvo poroda kakvo želite.

 

 width=

 

Prije vašeg termina, vaša doula će se sastati s vama nekoliko puta kako biste se mogli upoznati. Naučit će vas kako da se pripremite za sve. Primjerice pružanjem savjeta kako biste osigurali najbolji mogući porod (kiropraktičar, pružatelj usluga akupunkture, fizioterapeut zdjelice ili terapeut za prenatalnu masažu). S vama će proći kroz nekoliko osnovnih načina poroda.

Možda Vas još zanima: Strah od poroda

Doula može ponuditi riznicu nemedicinskih tehnika za ublažavanje boli uključujući masažu, refleksologiju, aromaterapiju, glazbu i mantre. Isprobat će različite kombinacije kako bi pronašla onu pravu za vas. Također ima i važnu ulogu pomaganja u najosjetljivijim razdobljima poroda i neposredno nakon poroda. Ona će vam pomoći da se vaš glas čuje i da vaš medicinski tim poštuje vaše želje.

Tijekom trudova i porođaja, doula će vam pomoći u borbi protiv boli, ublažiti stres i pružiti vam sigurnost kada vam je najpotrebnija. Također, ukoliko želite roditi kod kuće doula će vam i tu pomoći kako bi izbjegli komplikacije koje zahtijevaju liječničku pomoć.

Ako planirate angažiranje doule, trebali biste početi tražiti što je prije moguće kako biste imali dovoljno vremena za intervju s kandidatima. I kako bili sigurni da je vaša odabrana doula dostupna oko procijenjenog datuma poroda.

POVEZANO: 5 super korisnih savjeta kako se pripremiti za porod