Savjeti i njega Trudnice

Mogu li datulje ubrzati porod?

Trudnica jede datulje, datulje za porod, datulje ubrzavaju porod

Datulje se smatraju najstarijim kultiviranim voćem na svijetu, s poviješću starom tisuće godina. Postoji mnogo različitih sorti datulja, ali dvije koje se mogu kupiti kod nas su Medjool i Deglet Noor (poznate i kao Deglet Nour). Datulje imaju mnoge zdravstvene prednosti, posebno kad su pitanju trudnice. Bogate su vitaminima i mineralima, ali i antioksidansima koji pomažu tijelu u zaštiti od oštećenja stanica.

Što je bogatstvo datulje?

Datulje sadrže mnogo dijetalnih vlakana – četiri datulje sadrže otprilike 6,7 grama dijetalnih vlakana, što odgovara otprilike 25% preporučenog dnevnog unosa od 20 do 35 grama. Bogate su kalijem i sadrže 696 miligrama kalija u porciji od 100 grama (oko 4 datule). Dnevna količina kalija iznosi 4700 miligrama. Sadrže i folnu kiselinu, ali i željezo. Niskog su glikemijskog indeksa i odlična zamjena za šećer.

Voće trudnica

Datulje su odlična grickalica koja pomaže obuzdavanju želje za šećerom. Konzumiranje nekoliko datulja umjesto sladoleda ili bombona može zadovoljiti vašu želju za slatkim. Studija o majkama i njihovoj djeci pokazala je da visokokalorične dijete tijekom trudnoće mogu utjecati na funkciju djetetova mozga. Međutim, konzumiranje prirodnih šećera iz voća, poput datulja, povezano je s višim rezultatima inteligencije.

Uživajte u datuljama, ali pazite i na sljedeće
  • Datulje su bogate kalorijama i ugljikohidratima, pa budite svjesni količine koju konzumirate dnevno. Porcija od 100 grama datula dovoljna je;
  • Neki ljudi su alergični na datulje i ne smiju ih jesti.
Je li istina da mogu ubrzati porod?

Postoje neki dokazi koji pokazuju da konzumiranje datulja može pomoći skraćivanju trajanja porođaja, ali da neće nužno pokrenuti porođaj. Jedno istraživanje provedeno na više od 200 trudnica 2013. godine pokazalo je da konzumiranje datula može pomoći omekšavanju vrata maternice ili širenju vrata maternice tijekom porođaja.

Drugo istraživanje je pokazalo da su trudnice koje su jele šest datulja dnevno tijekom četiri tjedna, imale kraći “pripremni” period porođaja, a njihov cerviks bio je mekaniji prije samog poroda. Također je pokazano da konzumiranje datulja u kasnoj trudnoći može smanjiti potrebu za oksitocinom koji se koristi za pokretanje ili ubrzanje porođaja.