Bebe

Kako predati palicu za uspavljivanje bebe?

uspavljivanje bebe

Foto: Freepik

Da bi beba naučila zaspati s nekim drugim, a ne samo s mamom i dojenjem (cicanjem), potrebno je postupno uvođenje novih navika i metoda uspavljivanja. Pokušajte to postići uz ovih nekoliko savjeta, a ako ne pomogne, svakako se obratite savjetnicima za spavanje (i uspavljivanje).

1. Uvođenje rutine za spavanje

Usmjerite se na konzistentnu rutinu prije spavanja koja može uključivati kupanje, presvlačenje u pidžamu, čitanje priče ili pjevanje uspavanke. To pomaže bebi da prepozna signale da je vrijeme za spavanje. Pobrinite se da soba bude mračna, tiha ili s bijelim šumom, i ugodne temperature.

2. Postupno prijelaz na druge metode uspavljivanja

Postupno uključite partnera ili drugog člana obitelji u rutinu prije spavanja. Počnite s malim koracima, kao što su presvlačenje i držanje bebe dok je još budna, a kasnije prijeđite na uspavljivanje. Koristite metode poput ljuljanja, nošenja u nosiljci, pjevanja ili tapšanja po leđima kako bi beba zaspala bez dojenja.

3. Postepeno smanjivanje dojenja prije spavanja

Postupno smanjujte vrijeme koje beba provodi dojeći prije spavanja. Nakon dojenja, neka netko drugi preuzme i uspava bebu. Pomaknite dojenje na početak rutine prije spavanja umjesto na kraj. Nakon dojenja, nastavite s ostalim aktivnostima u rutini.

4. Korištenje prijelaznih objekata

Dajte bebi omiljenu igračku ili dekicu kao prijelazni objekt koji može pomoći u pružanju utjehe tijekom uspavljivanja.

5. Strpljenje i dosljednost

Promjene neće biti trenutne. Beba će trebati vremena da se prilagodi novim metodama uspavljivanja. Važno je da svi uključeni u uspavljivanje budu dosljedni u primjeni novih metoda. To će pomoći bebi da se osjeća sigurno i prepozna nove obrasce.

6. Pružanje podrške

Fizički kontakt, kao što je ljuljanje ili nošenje, može pomoći bebi da se osjeća sigurno i umireno dok se navikava na uspavljivanje bez dojenja. Ako beba postane vrlo uznemirena, možda će biti potrebno ponovno dojenje ili drugi oblik umirivanja. Postupno smanjivanje dojenja može biti potrebno u nekim slučajevima.

7. Postupak “čekaj i utješi”

Nakon što beba legne u krevetić, možete izaći iz sobe i vratiti se svakih nekoliko minuta kako biste je umirili tapšanjem ili blagim riječima. Postupno produžavajte vrijeme između ulazaka u sobu.