0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Pričajte s bebom i pružite joj utjehu kad je potrebno

Pričajte s bebom

Mogu razlikovati glas muškarca od glasa žene, a također prepoznaju glasove svojih majki. Znanstvenici smatraju da to bebe mogu zbog načina na koji dijelovi njihovog mozga funkcioniraju.

Komunikacija s bebom

Bebe mogu komunicirati prije nego što nauče pričati. Koriste se pokretima i zvukovima kako bi dale do znanja što žele ili ne žele, to su tzv. bebini signali. Bebe mogu iskazati potrebu da trebaju nešto plačući ili pažljivo vas gledajući. Bebe će najbolje naučiti kako pokazati da im se nešto sviđa gledajući roditelje, odnosno kako oni reagiraju na pozitivan način. POVEZANO: Kada bebe počinju govoriti?

Čak i prije nego bebe nauče govoriti, morate s njima razgovarati. Iako nije uvijek tako, bebe čiji roditelji razgovaraju s njima, u većini slučajeva će prije naučiti pričati i imati širi vokabular. Razgovor s bebama potiče njihove jezične vještine koje će im pomoći lakše savladavati gradivo kad dođu u školu. Gledanje televizije ili slušanje radija neće biti od velike pomoći bebama koje uče jezik, ali će imati koristi od toga da im se nasmiješite, razgovarate s njima i pjevate im. POVEZANO: Razvoj govora za bebe od 9 do 12 mjeseci

Zašto bebe plaču?

Plakanje je način na koji novorođenčad komunicira, odnosno daje do znanja da joj nešto treba ili da nešto želi. Kad beba neutješno plače, moguće da je gladna. Probajte je nahraniti i ako odbije, taj plač ćete zapamtiti i znati da on ne označava glad, već da želi da je nosite, da je umorna, da želi vašu pažnju ili da joj je možda potrebno promijeniti pelenu. Polaganim upoznavanjem s vašom bebom, zapamtit ćete i prepoznati sve vrste njezinog plača i vrlo brzo prepoznati što joj je potrebno. Briga o bebi kad plače neće je razmaziti nego pomoći da se osjeća voljenom i sigurnom. POVEZANO: Razlozi (i oni manje uobičajeni) zbog kojih bebe plaču

 width=

Nasmiješite se, mazite je i razgovarajte s njom. Učinite to kad je nahranite, promijenite pelenu ili je okupate. Beba će naučiti da se može osloniti vas i da se brinete za nju.

Kako umiriti bebu?

Ponekad bebe plaču i kad su nahranjene, imaju čiste pelene i ne boli ih ništa. Ako beba plače jer joj treba utjeha, možete poduzeti svašta. Donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih ćete uspješno umiriti svoju bebu:

  • Dok nosite bebu u naručju, lagano je ljuljuškajte
  • Lagano je tapšajte slobodnom rukom po leđima
  • Proizvodite tihe zvukove kako bi beba znala da ste tu i da vam je stalo
  • Razgovarajte s bebom
  • Pjevajte joj ili puštajte laganu glazbu
  • Zamotajte je lagano u njezinu deku

Ako beba i dalje nastavi plakati nakon što ste probali sve, ostanite mirni jer bebe znaju kad ste uznemireni. Sve bebe plaču i potpuno je normalno da je nećete moći svaki put jako brzo utješiti, ali ćete uvijek dati sve od sebe.

 width=