Bebe Savjeti i njega

Prva pomoć kod opeklina: Brza reakcija, siguran oporavak

prva pomoć kod opeklina

Foto: Dražen Žigić, Freepik

Počinje blagdanski period. Sve je puno šarenila, ukrasa, lampica ali i svjećica i prskalica. Iako su divne i ukrašavaju ambijent i proslave, i jedne i druge – i svijeće na adventskom vijencu, i novogodišnje prskalice opasne su za znatiželjnu djecu koja dodirivanjem plamena mogu zadobiti opekline. Bilo da se radi o prstićima ili drugom dijelu tijela, da se radi o manjem ili većem dijelu kože i tijela, opekline na malom djetetu zahtijevaju brzu i pažljivu reakciju kako bi se ublažila bol, spriječile komplikacije i osigurala brza i sigurna prva pomoć kod opeklina. Ovdje su koraci koje trebate poduzeti u slučaju opeklina kod malog djeteta.

Hladna voda i brza reakcija

Najvažniji korak u prvoj pomoći za opekline je hlađenje zahvaćenog područja hladnom vodom. Držite dijete pod mlazom hladne vode najmanje deset minuta. Nikada nemojte odmah stavljati zaleđene stvari direktno na opeklinu, jer mogu dodatno oštetiti kožu.

Uklanjanje odjeće

Ako je odjeća zahvaćena opeklinama, nježno je uklonite. Pazite da ne oštetite kožu i da ne dodatno povrijedite dijete. Ako je potrebno razrežite odjeću škaricama kako biste došli do ozlijeđenog dijela tijela.

Ne stavljajte ništa na opeklinu

Nemojte stavljati led, kreme, masti ili druge tvari na opeklinu bez konzultacija s liječnikom. Ove tvari mogu zadržati toplinu i pogoršati ozljedu. Ako je opeklina manja, možete koristiti dječji analgetik prema dobi i preporuci liječnika.

Pokrijte sterilnim zavojem

Nakon hlađenja, pokrijte opeklinu čistim, sterilnim zavojem i prekrijte gazom. Izbjegavajte ljepljive trake na opeklini, kako biste spriječili iritaciju.

Pružite djetetu mir

Umirite svoje čedo u zagrljaju. Kad ste uradili sve potrebno da se bol ublaži, vrijeme je za psihičku podršku i utjehu.

Kada potražiti medicinsku pomoć?
  1. Ako je opeklina velika, duboka ili pokriva lice, ruke, stopala ili genitalije.
  2. Ako opeklina izgleda kao mjehur, posebno kod dojenčadi.
  3. Ako je dijete mlađe od godinu dana s bilo kojom vrstom opekline.