0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Razumijevanje neverbalnog govora vaše bebe

Razumijevanje neverbalnog govora

Razumijevanje neverbalnog govora vaše bebe znači da postajete članovi tajnog društva šaptača beba, koji vam omogućuje da se povežete s vašim bebama bez ijedne izgovorene riječi. Budući da je vaša beba još uvijek malena da bi koristila jezik kojim govorite, učiti ćemo vas tumačenju njezinih simpatičnih gesta i izraza lica.

Neverbalni govor bebe obuhvaća širok spektar gesta, izraza lica, zvukova i pokreta koje beba koristi kako bi prenosila svoje osjećaje, potrebe i komunicirala s okolinom. A budući da bebe još nemaju razvijen govorni jezik, neverbalna komunikacija je ključan način na koji izražavaju svoje želje i emocije.

Savjeti za razumijevanje neverbalnog govora vaše bebe

Kao novopečeni roditelji, vaše dijete koristi neverbalne znakove kako bi vam prenijelo svoje osjećaje, potrebe i misli. S obzirom na to da bebe još nisu razvile verbalne vještine, posvećivanje pažnje njihovim neverbalnim izražajima može biti ključno za pravilno interpretiranje njihovih potreba i želja.

Praćenje gesta i plač

Praćenje gesta i izraza lica vaše bebe može vam pružiti dragocjene uvide u njezino stanje uma. Bebine oči, usta i obrve igraju ključnu ulogu u prenošenju osjećaja. Na primjer, osmijeh može ukazivati na radost i sreću, dok namrštena obrva može ukazivati na nezadovoljstvo ili nelagodu. Obrnuto, ako primijetite znakove nemira, kao što su suze i plač moguće je da je umorno ili mu treba promjena okoline.

Plač je jedan od najvažnijih načina komunikacije za bebu. Glasan plač dojenčeta, ponekad prekinut apnejom, koji se ne može umiriti podizanjem, može ukazivati ​​na bol. Nježno zapomaganje i gledanje s jedne na drugu stranu može značiti da se vašoj bebi dosađuje. S vremenom ćete naučiti prepoznati bebin plač i znat ćete što vam beba njime želi poručiti.

Predlažemo i da pogledate popularan Dunstan tečaj jezika za bebe koji vam može pomoći razumjeti neposredne potrebe vaše bebe kako biste mogli odgovoriti bez oklijevanja. Što znači puno manje plača, sretniju i zadovoljniju bebu i više sna za sve. The Secret Language of Your Baby: The Dunstan Baby Language (2021)

Govor tijela i fizički kontakt

Bebe često koriste fizički kontakt kako bi izrazile nježnost, ljubav i želju za bliskošću. Maženje, grljenje i dodirivanje su načini na koje beba pokazuje da želi biti blizu svojih roditelja ili skrbnika. Isto tako ako se vaše dijete smije i maše rukama, to ukazuje na radost i sreću. Obrnuto, ako primijetite znakove nemira, kao što je nervozno trzanje nogu i glave, moguće je da je umorno ili želi promjenu okoline.

Beba koja stavlja ruke u usta, uz zvuk koji podsjeća na “cmok”, vjerojatno je gladna. Ako trlja lice ili vuče za uho vjerojatno joj se spava. Bebe oštro stisnu oči kada se osjećaju nelagodno ili uplašeno. Svjestan osmijeh pojavljuje se na licima beba kada vide svoje roditelje i osjećaju se sito i sigurno. Međutim, zapamtite da je svako dijete drugačije i ima svoje jedinstvene geste. Što više vremena provodite s bebom, lakše ćete ju razumjeti.

Interakcija i suigra

Vaša reakcija na bebine neverbalne izraze izuzetno je važna za razvoj povjerenja i bliskosti između vas dvoje. Kada vaša beba pokušava uspostaviti kontakt očima ili vam pruža rukice, odgovaranje nježnošću i osmjehom potiče osjećaj sigurnosti i povezanosti. Na primjer, nježno držanje, umirujući glas ili blagi dodiri stvaraju osjećaj sigurnosti i ljubavi. Obratite pažnju na to kako vaše dijete reagira na vaša neverbalna ponašanja kako biste izgradili snažan emocionalni odnos.

Svaka beba je jedinstvena, stoga je važno naučiti tumačiti njezine specifične signale i izraze lica. S vremenom ćete primijetiti obrasce koji će vam pomoći da bolje razumijete što vaša beba želi ili kako se osjeća u određenom trenutku.

Za razumijevanje neverbalnog govora ohrabrite komunikaciju

Potičite komunikaciju s bebom i dajte joj do znanja da ste tu za nju. Razgovarajte s bebom bez obzira na njezinu dob. Iako možda još ne razumije riječi, nježan ton vašeg glasa i jednostavne riječi ili zvukovi koje koristite pomažu bebi razumjeti ritam i intonaciju jezika. Također joj omogućuju da se osjeća povezano s vama. Ovakvi pozitivni poticaji potiču razvoj njezinog komunikacijskog repertoara.

Kada beba izrazi svoje zvukove ili gugute, odgovarajte na isti način. Imitacija njezinih zvukova potiče osjećaj slušanja i razumijevanja te pomaže u razvijanju komunikacijskih vještina. Iako beba još ne može verbalno odgovoriti, postavljanje pitanja i davanje vremena za odgovor potiče interakciju. Na primjer, možete postaviti pitanje poput: “Jesi li gladna?” ili “Hoćeš li igrati s ovom igračkom?”. Također čitanje slikovnica i pjevanje pjesmica bebi pomaže u razvijanju jezičnih vještina, pažnje i koncentracije.

Strpljenje je ključ za razumijevanje neverbalnog govora bebe

Naučiti tumačiti neverbalni govor vaše bebe zahtijeva vrijeme i strpljenje. Nemojte se obeshrabriti ako prvi put ne uspijete odmah prepoznati što vam pokušava reći. Važno je ostati posvećen i kontinuirano razvijati vašu emocionalnu vezu.

S razumijevanjem neverbalnog govora vaše bebe, otvarate vrata prekrasnom putovanju u svijet roditeljstva koje je ispunjeno osjećajem povezanosti i duboke ljubavi. Budite prisutni u svakom trenutku, budite otvoreni za učenje i uživajte u svakom dragocjenom trenutku s vašom malenom djetetom.

Za kraj..

I da, ne zaboravite da tajni jezik beba nije samo za mamu i tatu – podijelite ovo znanje s bakama i djedama, tetama i stričevima, jer svi žele biti dijelom ove posebne povezanosti.

Sada kada ste postali diplomirani šaptač beba, krenite s radošću i otkrijte svijet tih predivnih, neizgovorenih riječi koje vaša beba ima za vas. Uživajte u svakom trenutku, jer vrijeme brzo prolazi, a vaša mala beba će uskoro postati pravi brbljivac!

POVEZANO: Zašto je nježnost neizostavna u odgoju bebe?