0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Razvoj stopala beba i male djece

Razvoj stopala beba

Razvoj stopala beba predstavlja ključan proces u ranom životnom stadiju koji ima značajan utjecaj na njezinu buduću pokretljivost. Novorođenčad ulazi u svijet s nevjerojatno šarmantnim stopalima – sitni, nenametljivi prsti, koža nježna poput rumene ružine latice. Dječje su nožice podatne i baršunaste zbog njihove uglavnom masne strukture. Ova se struktura s vremenom transformira u čvrste kosti.

Iako beba obično ne hoda sve do otprilike 15. mjeseca života, sposobnost za tu aktivnost već je unaprijed upisana u njenom fiziološkom sastavu. Stavite bebu pod ruke i nježno je “postavite” na površinu pa ćete primijetiti kako se njene noge pomiču kao da korača. Ovaj prirodni “refleks koraka” prisutan je pri rođenju, ali nestaje unutar šest tjedana. POVEZANO: Rast noktiju kod beba

Razvoj stopala beba po mjesecima

Tijekom prvih tjedana, bebine noge mogu izgledati lagano plavkasto, naborano, a možda će se i ljuštiti. Izgledat će slično ostatku njenog tijela nakon devet mjeseci provedenih u zaštitnom zagrljaju amnionske tekućine. Nema potrebe za zabrinutošću – nožice će ponovno poprimiti svoj rumeni ton i punoću čim ih zavije toplina.

Bebine noge obično imaju ravne svodove zbog prisutnosti masnih jastučića, čak i u području svoda stopala. Također, mišići nogu i stopala nisu se dovoljno razvili da podrže svodove tijekom prvih pokušaja stajanja. Naime, svodovi stopala u potpunosti se ne razvijaju sve do sedme godine života.

3-6 mjeseci

Struktura djetetove noge uglavnom je sastavljena od tkiva sličnog hrskavici, koje će se vremenom pretvoriti u kosti. Prostori unutar ovog tkiva omogućuju nozi da se nesmetano savija i fleksibilno kreće, bez uzrokovane nelagode.

Izbjegavajte pretjerano uske ili nepropusne cipele koje bi mogu prisiliti djetetove noge u nepravilan položaj. Birajte cipele s fleksibilnim đonom i glatkom unutrašnjosti kako bi se izbjeglo bilo kakvo trljanje ili iritiranje kože.

6-9 mjeseci

Kako dijete počinje nositi težinu na svojim nogama, tkivo nalik hrskavici postupno će se pretvarati u potpuno formirano tkivo kosti. Ovo rano razdoblje razvoja stopala od iznimne je važnosti za djetetovo buduće zdravlje. Pravilan razvoj stopala ključan je za izbjegavanje mogućnosti ozljeda uzrokovanih stresom, poput plantarnog fascitisa i čukljeva.

Prilikom odabira cipela, udobnost bi trebala biti prioritet osiguravajući najmanje 1 cm prostora u području prstiju kako bi se omogućio rast. Budući da će vaše dijete prvi puta pokušati hodati tijekom ovog razdoblja, prioritet bi trebale biti cipele s protukliznim đonom, teksturiranom površinom i zaštitom oko prstiju i pete.

Stopala kada se beba približi prvoj godini

9-18 mjeseci

Svaka noga sada ima 25 kostiju koje neprestano rastu, iako kost nazvana “navikularna” – smještena gdje bi se vezivale vezice još nije sazrela. Potpuno je normalno da djeca imaju ravna stopala sve do otprilike pete godine, dok svodovi postupno sazrijevaju.

Tijekom ovog razdoblja, činit će vam se kao da se stopala vašeg mališana brzo razvijaju. Veličina će im narasti za otprilike dva cijela broja svake godine. Da, u ovom razdoblju izdvajat ćete mnogo novca za dječje cipelice. Osigurajte da cipele pružaju dovoljno udobnosti za živahnu igru.

2-4 godine

Kako se navikularna kost stvrdnjava i “bebina mast” u nogama smanjuje, stopala vašeg djeteta će pokazivati zreliji izgled. U ovom trenutku, djetetove noge imaju 45 odvojenih kostiju, a mnoge od njih će se vremenom stopiti dok dijete ne bude ušlo u starije, tinejdžerske godine. POVEZANI: Kako naučiti dijete vezati cipele

Budući da većina djece i dalje ima ravna stopala tijekom ovog razdoblja, briga oko potpore svodu trebala bi biti minimalna. Fokusirajte se na cipele s fleksibilnim prednjim dijelom i čvrstim stražnjim dijelom kako bi se udovoljilo njihovim promjenjivim potrebama. POVEZANO: Briga za stopala vaše bebe i malog djeteta