0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Recepti za kašice od zelenog povrća

kašice od zelenog povrća

Kašice od zelenog povrća fantastičan su način da ovo povrće uvedete u prehranu svoga djeteta od najranijih dana. Kako vaša beba prelazi na krutu hranu, važno je da joj date hranjive i zdrave obroke koji podržavaju njen rast i razvoj. Domaća kašica nudi svestranu i nutritivno bogatu opciju koja se može prilagoditi željama vaše bebe. U ovom ćemo članku istražiti tri divna recepta za kašu – kašu od špinata, kašu od graška i kašu od tikvica. Sve tri kašice od zelenog povrća lako je pripremiti i pune su bitnih vitamina i minerala. POVEZANO: Namirnice koje nisu prikladne za bebe!

Kašica od špinata

  • 100 g špinata
  • 50 g krumpira
  • 2 žličice maslaca
  • 100 ml vode

Priprema: Špinat pažljivo očistite, uklonite peteljke i dobro ga operite. Ocijedite višak vode. U loncu rastopite maslac i dodajte špinat. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Poklopite lonac i pustite da se špinat kuha 2 minute na laganoj vatri. Zatim isključite vatru.

Krumpir ogulite i operite, narežite na tanke ploške. Kuhajte ih posebno u 100 ml vode oko 20 minuta. Kada je krumpir kuhan, izvadite ga iz vode i dodajte špinatu. Ručnim mikserom izmiješajte smjesu u glatki pire. Izbjegavajte vodu u kojoj se kuhao krumpir jer kaša može postati prerijetka. Ostavite kašu da se ohladi prije posluživanja.

Napominjemo da se špinat ne smije podgrijavati zbog prisutnosti nitrata. Kada se zagrijavaju, nitrati se mogu transformirati u štetne nitrite kroz interakciju bakterija. Stoga je ključno odmah baciti sve ostatke kaše od špinata.

Kašica od graška

  • 3 šalice graška (svježeg ili smrznutog)
  • 3 dcl vode

Priprema: Ako koristite smrznuti grašak, kuhajte ga na pari otprilike 2 minute. Ako koristite svježi grašak, preskočite ovaj korak. Grašak preliti sa 3 dcl vode i kuhati dok ne omekša. Ocijedite višak vode i prebacite kuhani grašak u blender.

Miješajte grašak dok ne dobijete glatku i kremastu strukturu. Po potrebi dodajte malo vode da postignete željenu gustoću. Kašu od graška odmah poslužite. Svi ostaci mogu se zamrznuti za kasniju upotrebu.

Kašica od tikvica

  • Proizvoljna količina tikvica
  • Malo vode

Priprema: Birajte tikvice manjeg promjera jer imaju blaži okus. Tikvice temeljito operite ili ogulite, ovisno o dobi bebe. Kuhajte tikvice na pari dok ne omekšaju. Kad su kuhane, zgnječite tikvice i postupno dodajte vodu da dobijete finu i glatku strukturu.

Pripremajući ove hranjive domaće kašice, svoju bebu možete upoznati s raznim okusima i teksturama, a pritom osigurati da dobiva nužne hranjive tvari za zdrav razvoj. Ne zaboravite prilagoditi recepte prema preferencijama vaše bebe i posavjetujte se sa svojim pedijatrom za smjernice o uvođenju nove hrane. Uživajte u divnim trenucima za vrijeme obroka sa svojim mališanom!

POVEZANO: Razlozi zašto ne bi trebali dodavati sol bebinoj hrani