0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kardiovaskularni problemi kod trudnica

Kardiovaskularni problemi

Kardiovaskularni problemi kod trudnica jedinstven su izazov za organizam svake žene koja se s njima susreće. Fiziološke promjene koje se događaju tijekom trudnoće, poput povećanog volumena krvi i otkucaja srca, mogu dodatno opteretiti srce. To može zakomplicirati već postojeća kardiovaskularna stanja i dovesti do novih kardiovaskularnih problema.

Već postojeća kardiovaskularna stanja koja se mogu pojaviti tijekom trudnoće uključuju:

  • urođene srčane bolesti i mane,
  • abnormalne srčane ritmove (aritmije),
  • visoki krvni tlak (hipertenzija),
  • strukturalne bolesti srca,
  • bolest koronarnih arterija
  • i vaskularne bolesti.

Kardiovaskularna stanja koja se mogu razviti tijekom trudnoće uključuju:

  • abnormalne srčane ritmove,
  • visoki krvni tlak,
  • peripartalnu kardiomiopatiju (zatajenje srca koje se javlja tijekom ili nakon trudnoće)
  • i krvožilne bolesti.

Trudnoća može pogoršati već postojeće srčane poremećaje, a i blagi srčani poremećaji mogu postati očiti po prvi put tijekom trudnoće. POVEZANO: Kako se smiriti u trudnoći: Vježbe za smirenje

Kardiovaskularni problemi kod trudnica

Kardiovaskularni sustav doživljava značajan stres tijekom trudnoće, sa značajnim promjenama u razini hemoglobina, volumenu krvi, udarnom volumenu i otkucajima srca. Minutni volumen srca povećava se za 30 do 50%, dostižući svoj vrhunac između 28. i 34. tjedna trudnoće. Tijekom poroda svaka kontrakcija maternice dodatno povećava minutni volumen srca za oko 20%. Ostali stresovi uključuju naprezanje tijekom druge faze porođaja i povećanje venske krvi koja se vraća u srce iz maternice koja se steže. Ti kardiovaskularni stresovi traju nekoliko tjedana nakon poroda i postupno se vraćaju na razine prije trudnoće.

Nalazi koji podsjećaju na zatajenje srca, kao što je blago otežano disanje, sistolički šumovi, jugularna venska distenzija, tahikardija, ovisni edem i blaga kardiomegalija mogu se pojaviti tijekom normalne trudnoće. Ili mogu ukazivati na srčani poremećaj u pozadini. POVEZANO: Znakovi da se bliži porod!

Liječenje

Tijekom trudnoće potrebno je izbjegavati lijekove kao što su varfarin, inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE), blokatori angiotenzin II receptora (ARB), antagonisti aldosterona, tiazidni diuretici i određeni antiaritmici (npr. amiodaron). Za žene u NYHA klasi III ili IV može se preporučiti ograničenje aktivnosti i eventualno mirovanje u krevetu nakon 20 tjedana. POVEZANO: 10 osnovnih savjeta za zdravu trudnoću

Drugi standardni tretmani zatajenja srca i aritmija mogu se koristiti prema potrebi. Neophodno je pažljivo prenatalno praćenje, odgovarajući odmor, izbjegavanje pretjeranog debljanja i stresa te liječenje anemije. Ključno je da tijekom poroda bude prisutan anesteziolog s iskustvom u liječenju srčanih poremećaja tijekom trudnoće. A idealno bi bilo konzultacije s kardiologom prije poroda. Nakon poroda, žene treba pomno nadzirati i pratiti ih kardiolog nekoliko tjedana.

Žene s NYHA statusom III ili IV trebaju podvrgnuti optimalnom medicinskom zbrinjavanju srčanog poremećaja prije začeća. U slučajevima zatajenja srca klase III ili IV ili drugih visokorizičnih poremećaja, može se savjetovati terapeutski pobačaj u ranoj trudnoći.

U nekim slučajevima, žene sa srčanim poremećajem i slabom srčanom funkcijom mogu zahtijevati digoksin. Koji se primijenjuje oralno u dozi od 0,25 mg jednom dnevno, uz mirovanje u krevetu ili ograničenu aktivnost počevši od 20. tjedna trudnoće. Dok srčani glikozidi (npr. digoksin, digitoksin) prolaze kroz placentu, novorođenčad i djeca relativno su otporni na njihovu toksičnost. ACE inhibitori i ARB su kontraindicirani jer mogu uzrokovati fetalno oštećenje bubrega.

Ostala liječenja zatajenja srca (npr. netiazidni diuretici, nitrati, inotropi) mogu se nastaviti tijekom trudnoće. Ovisno o težini bolesti i fetalnom riziku, što utvrđuju kardiolog i perinatolog.

POVEZANO: Mastitis, što je i kako se liječi?