Bebe Novorođenčad

7 zlatnih savjeta za ugodno dojenje

Savjeti za ugodno dojenje Bebe.hr portal
1. ODABERITE PRAVILAN POLOŽAJ

Prvi korak za uspješno dojenje je odabrati odgovarajući položaj. Odaberite između četiri osnovna položaja za dojenje: primjer, prerano rođene bebe kojima treba više potpore najbolje je dojiti unakrsnim hvatom kolijevke, a hvat nogometne lopte koristi se za tandemsko dojenje blizanaca (to se zove posvećenost!).

Položaj kolijevke: Najčešći položaj za dojenje kojeg prakticira gotova svaka majka. Funkcionira gotovo uvijek i svuda. Poduprite bebu jednom rukom u udobnom položaju, izvadite dojku, stavite bebu da uhvati dojku, i to je to! Djeluje jednostavno jel da?

Ležeći položaj: Obožavat ćete ga kada vaša bebica usred noći ogladni jer je idealan za noćno dojenje. Također je koristan ako još uvijek patite od posljedica šivanja nakon epiziotomije te vam sjedeći položaj nije udoban. Okrenite se na stranu, ispružite jednu ruku, a bebu stavite na dojku koja je u vodoravnom položaju.

Hvat nogometne lopte: Koristi se kod istovremenog hranjenja blizanaca. Sling za bebu može pomoći da se usavrši ovaj položaj kada “stisnete” noge Vaše bebe ispod jedne ruke. Naravno, bebina glava treba biti pokraj jedne od dojki, a bebine noge su ispružene iza vaših leđa.

 width=

2. PRAVILNO ZAHVAĆENA DOJKA

Druga tajna uspješnog dojenja je pobrinuti se da beba pravilno hvata dojku. Zato je važno da dijete približite dojci koja mu mora biti u dohvatu usana. Dojku lagano prislonite na donju čeljust i čekajte dok dijete do kraja ne otvori usta. Kad prihvati dojku pomozite djetetu zatvoriti usta tako što ćete mu glavicu vratiti u početni položaj. Važno je da dijete uhvati bradavicu i što više areole, a ako se to ne dogodi, nježno odvojite dijete od bradavice i pokušajte ponovno. Ako niste sigurni da vaše dijete pravilno hvata dojku, savjetujte se s liječnikom ili savjetnikom za dojenje. Vaša beba možda siše, ali ako nije pravilno uhvatila dojku dojenje može biti itekako bolno.

3. IZMJENJUJTE DOJKE

Tijekom nekoliko prvih tjedana dojit ćete često jer većina novorođenčadi jede svaka dva sata. Izmjenjujte dojke – prvo bebi ponudite jednu dojku da siše dok nije sita, a zatim joj ponudite i drugu. Vaša beba ne mora sisati na obje dojke tijekom svakog hranjenja, ali pobrinite se da uvijek mijenjate dojku koju prvu nudite. Kako biste si olakšali dojenje prije podoja na dojku stavite topli oblog, a nakon podoja hladni.

 width=

4. UNAPRIJED SE PRIPREMITE ZA DOJENJE

Iako ne postoji ništa što možete učiniti kako biste pripremili svoje tijelo na dojenje, možete se psihički pripremiti tako da se educirate o njemu. U većini bolnica održavaju se satovi dojenja jednom na mjesec, a to je pristupačan način da naučite što vas očekuje prije nego što se suočite s vašom vrištećom bebom. Ako znate što vas očekuje, veći su izgledi da ćete uspješno dojiti. Budite svjesni da dojenje na početku može biti teško i nelagodno, i da su bolne bradavice i dojke koje cure uobičajeni dio dojenja.
Olakšajte si dojenje našim korisnim savjetima:

  •  Odaberite udoban stolac za dojenje. Može biti korisno da u blizini postavite stolić na kojem možete držati bocu vode, hranu, telefon ili bilo što drugo što želite da vam bude na dohvat ruke dok dojite.
  • Specijalizirana odjeća za dojilje nije na odmet. Grudnjaci za dojilje pomoći će vam kada vašu bebicu hranite izvan kuće i olakšati skidanje.
  • Jastučići za dojke dobro će doći. Kako biste spriječili curenje mlijeka u grudnjak možete umetnuti jastučiće za dojke.
  • Vježbate li obvezan je športski grudnjak za dojenje.
5. NABAVITE IZDAJALICU

Ako isključivo dojite, to ne znači da morate isključivo vi hraniti bebu. Čak i za mame koje su kod kuće, izdajalica može biti prijeko potrebna. Uz nju vaš partner može preuzeti hranjenje bebe u 2 sata u noći, što znači da možete spavati više od tri sata bez prijekida, a to vrijedi truda. Izdajalice mogu biti ručne ili električne, jednostruke ili dvostruke, pa im i cijena varira. Bez obzira na to vraćate li se na posao ili ne, ako se redovito izdajate, tada vam treba dobra dvostruka električna izdajalica.

6. JASTUK ZA DOJENJE

Mnogim novopečenim mamama prijeko je potreban jastuk za dojenje koji im pomaže pridržavati bebu tijekom dojenja. Ako ste tijekom trudnoće kupili specijalni jastuk za trudnice on vam sada itekako može olakšati dojenje.

7. NE ZABORAVITE UŽIVATI

Dojenje je čudnovato te često i zabavno iskustvo. Malo smisla za humor može pomoći da dojenje postane nevjerojatno iskustvo.