0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Zašto je stisak šake bebe tako jak?

stisak šake bebe

Stisak šake bebe iznenađujuće je snažan. To je nešto na što nijedan roditelj ne računa kada prvi puta primi u ruke svoje novorođenče. Nježna simfonija roditeljstva dolazi u mnogo oblika i veličina, ali ne postoji ništa slično onom osjećaju kada vaša beba stegne vašu ruku svojim malenim, ali iznenađujuće snažnim šakama. Ta malena ruka ima snagu koja topi srca novih mama i tata širom svijeta. Istražimo zajedno čaroliju koja se krije iza tog čvrstog stiska šake i otkrijmo zašto je upravo taj dodir toliko poseban. POVEZANO: Razumijevanje neverbalnog govora vaše bebe

Stisak šake bebe prirodni je refleks

Mnogi roditelji su iznenađeni koliko je snažan stisak šake njihovih beba, posebno s obzirom na njihovu veličinu. Tajna iza ovog čvrstog stiska zapravo leži u prirodi instinktivnog razvoja djeteta. Prema stručnjacima, bebe se rađaju s prirodnim refleksima, uključujući i refleks stiska šake. Ovaj refleks je zapravo preživljavanje evolucijskog instinkta koji je bebi omogućavao da čvrsto stisne majčinu ruku kako bi se osjećala sigurno i zaštićeno.

Stisak šake bebe je i prvi jezik dodira između roditelja i djeteta. Stručnjaci vjeruju da je taj čvrsti stisak način kako beba komunicira s roditeljem i na koji joj oni prenose  osjećaj sigurnosti, topline i povezanosti. Kada beba čvrsto stisne vašu ruku, ona zapravo izražava svoje povjerenje i ovisnost o vama. Ovo je također znak da se bebin živčani sustav razvija točno onako kako bi trebao.

Možda ste već čuli za ovaj refleks pod imenom Darwinov refleks, nazvan po poznatom znanstveniku Charlesu Darwinu. Neki ga nazivaju i refleks hvatanja dlanom. Zanimljivost koje možda niste svjesni jest ta da kako vaša beba raste, ovaj će refleks postupno nestajati, obično do dobi od oko 6 mjeseci.

Ako vaš mališan ne preraste ovaj refleks, moguće je da se radi o oštećenju mozga ili živčanog sustava. U slučaju da primijetite kako vaše dijete i dalje snažno grabi stvari bit će poželjno da se konzultirate sa svojim liječnikom kako biste izbjegli bilo kakve komplikacije u budućnosti.

Bebina šaka

Bebe rukama istražuju svijet i povezuju se s okolinom

Iako je ljubav i emocionalna veza između roditelja i djeteta ključni faktor za snažan stisak šake, postoje i fiziološki razlozi koji objašnjavaju ovaj fenomen. Bebine ruke su nevjerojatno osjetljive i pune receptora za dodir. Dok beba istražuje svijet oko sebe, njeni osjetljivi dlanovi upijaju sve nove senzacije. Čvrsti stisak šake pomaže bebama da se osjećaju stabilno i povezano sa svojim okruženjem.

Kako vaša beba raste i razvija se, njen stisak šake također će se mijenjati. Iz prirodnog refleksa, stisak će postepeno postajati svjesniji i kontroliraniji. Važno je pružiti vašoj bebi puno prilika za istraživanje svijeta oko sebe i razvijanje finih motoričkih vještina. Nabavite igračke koje potiču hvatanje i koje će joj pomoći u tom procesu. POVEZANO: Igre za razvoj motoričkih sposobnosti kod djece

U svijetu roditeljstva, svaki dodir, svaki stisak šake je prilika za jačanje posebnog odnosa između vas i vaše bebe. Dok promatrate tu malu ruku kako se steže oko vašeg prsta, sjetite se da je to njezin način da vam kaže koliko vas voli i koliko se sigurno osjeća uz vas. POVEZANO: Koristite terapiju dodirom – Povežite se i opustite svoju djecu