0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Utjecaj zdravlja crijeva na trudnoću i razvoj fetusa

Utjecaj zdravlja crijeva na trudnoću

Dok se pripremate za roditeljstvo, trebali biste obratiti pažnju i na utjecaj zdravlja crijeva na trudnoću. Da, dobro ste pročitali!

Iako se fokus često stavlja na pravilnu prehranu i unos vitamina, znanost sada otkriva kako zdravlje crijeva može utjecati na plodnost, trudnoću i čak razvoj vašeg fetusa. U ovom članku istražujemo nevjerojatnu povezanost između zdravlja crijeva i trudnoće te otkrivamo kako pružiti najbolju moguću skrb za svoja crijeva. To će biti iznimno bitno i za razvoj vaše bebe u utrobi. POVEZANO: Razvoj bebina mozga: Kako se mozak vaše bebe postepeno razvija

Utjecaj zdravlja crijeva na trudnoću iznimno je velik

Vjerovali ili ne, vaš probavni sustav nije samo odgovoran za preradu hrane. On također igra ključnu ulogu u vašem imunološkom sustavu i proizvodnji vitamina te može utjecati na ravnotežu hormona i upalne procese u tijelu. Nedavna istraživanja pokazuju da zdrav probavni sustav može imati pozitivan utjecaj na plodnost, potičući optimalno okruženje za začeće.

Zdrava crijeva igraju ključnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari koje su neophodne za rast i razvoj fetusa. Probiotici, poznati i kao “dobri” mikroorganizmi, prisutni u zdravim crijevima, pomažu u održavanju ravnoteže mikrobioma i potiču apsorpciju važnih vitamina poput folne kiseline – ključnog nutrijenta za zdrav razvoj neuralne cijevi vašeg djeteta.

Iako se čini gotovo nestvarnim, vaša beba zapravo stvara svoj mikrobiom tijekom poroda, prilikom prolaska kroz rodni kanal. Ova razmjena bakterija pridonosi oblikovanju djetetovog imunološkog sustava i daljnjem zdravlju crijeva. Dojenje također igra ključnu ulogu u razvoju bebinog mikrobioma s ključnim probioticima koji podržavaju zdravlje i razvoj. POVEZANO: Promjene na dojkama tijekom trudnoće

Što možete učini kako biste svoja crijeva održali zdravima

Hranite se namirnicama bogatim probioticima. Uživajte u konzumaciji  mahunarki, luka, šparoga, zobenih pahuljica i banana. Ako vam se ova hrana se sviđa ili je jednostavno ne možete jesti, posegnite za nekim od probiotika.

Namirnice bogate vlaknima, poput svježeg povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, igraju ključnu ulogu u održavanju redovite probave. Dodatno, fermentirane namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa su izvor probiotika koji promiču ravnotežu crijevne mikroflore. One podržavaju optimalno funkcioniranje probavnog sustava i jačajući imunološki sustav.

Uključivanje zdravih masnoća, kao što su maslinovo ulje ili sjemenke, može pomoći u održavanju crijevnog integriteta i smanjenju upale. Osim toga, važno je unositi dovoljno tekućine, poput vode i blagih čajeva, kako bi se osigurala hidratacija i olakšala probava. Pravilna prehrana tijekom trudnoće ne samo da podržava zdravlje crijeva, već pridonosi i cjelokupnom dobrobiti trudnice. Važno je da trudnice konzultiraju svog liječnika kako bi razvile personalizirani plan prehrane koji odgovara njihovim potrebama i stanju trudnoće.  POVEZANO: Nezdrava hrana u trudnoći izaziva žudnju za šećerom kod beba!

Pokušajte što je više moguće izbjegavati kofeinske napitke kako ne biste imali problema sa snom. U svom domu stvorite mirni kutak u kojem ćete se uvijek moći odmarati – bez obzira na doba dana. Razvijte večernju rutinu koja vas opušta i nastojte pridržavati se dosljednog rasporeda spavanja. Ove prakse, često poznate kao „higijena sna“, čine čuda u umirivanju stresa i umora. Vjerujte nam, obilje odmora iznimno je važno za vas i vašu bebu.

Potrudite se izbjegavati stresne situacije. Lagano kretanje, meditacija i duboko disanje vaši su saveznici u obuzdavanju stresa. Ako se osjećate preplavljeni težinom stresa, razmislite o traženju savjeta od zdravstvenog stručnjaka. Zapamtite da na ovom putovanju niste sami i da uvijek možete i trebate tražiti pomoć.

Vaše tijelo je čarobna radionica u kojoj se stvara novi život, a vaša crijeva su nježni krojači ovog čarobnog procesa. Utjecaj zdravlja crijeva na trudnoću je doista velik pa je neophodno da ih njegujete i dajete im pažnju. Ono što činite za svoja crijeva utječe i na bebu pa ćete pravilnom brigom za njih osigurati zdravlje vašeg mališana.  POVEZANO: Prirodni čajevi za smirivanje boli u trbuhu