0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Što je prenatalna joga i zašto je korisna?

prenatalna joga

Prenatalna joga, posebno prilagođen oblik joge za trudnice, predstavlja blagotvoran način podrške i pripreme za fizičke izazove trudnoće. Ova praksa omogućuje trudnicama da usklade svoje tijelo, um i duh kako bi stvorile harmonično okruženje za sebe i svoje nerođeno dijete.

Kroz nježne vježbe, disanje i meditaciju, prenatalna joga nudi niz pogodnosti koje pomažu u očuvanju zdravlja i blagostanja trudnica. Ovakva joga olakšava tjelesne tegobe i emocionalni stres koji često prate ovu posebnu životnu fazu. Istražimo ključne prednosti prenatalne joge za trudnice te kako ova praksa može doprinijeti lakšem i ugodnijem putovanju kroz trudnoću! POVEZANO: Dobrobiti omega 3 masne kiseline za trudnice i dojilje

Što je zapravo prenatalna joga?

Ovaj tip joge prilagođen je trudnicama te naglasak stavlja na položaje koji su pažljivo osmišljeni za prilagodbu promjenama trudničkog tijela. Za razliku od standardne joge, prenatalna joga uzima u obzir posebne potrebe budućih majki. Tradicionalni položaji u jogi, kao što su oni koji zahtijevaju široko širenje nogu, mogu stvarati nepotrebni pritisak na zglobove i područje zdjelice tijekom trudnoće. Kako se vaša beba razvija, povećava se opterećenje na mjehur i zdjelicu.

Također, trudnički hormoni opuštaju ligamente, što može uzrokovati nelagodu u zglobovima i kostima. Osim prilagodbe položaja za trudnoću, prenatalna joga stavlja naglasak na tehnike kontroliranog disanja, nježna istezanja i vježbe jačanja koje su usmjerene na pripremu tijela za porod. POVEZANO: 5 super korisnih savjeta kako se pripremiti za porod

Trudnica prakticira jogu

5 joga položaja idealnih za trudnice

Trudnoća je poseban period u životu žene kada je važno brinuti se o svom tijelu i pružiti mu potrebnu pažnju i podršku. Prenatalna joga može biti izvrsna opcija za trudnice jer kombinira fizičke vježbe s tehnikama disanja i opuštanja, što može donijeti brojne prednosti tijekom trudnoće i pripremiti tijelo za porođaj.

Položaj mačke i krave (Chakravakrasana): Ovaj položaj uključuje nježno savijanje i istezanje kralježnice, što može pomoći u ublažavanju napetosti u donjem dijelu leđa – čestog problema tijekom trudnoće. Također, pomaže bebi da zauzme optimalan položaj za porođaj, što može olakšati sam proces.

Položaj kapije (Parighasana): Istezanje bočne strane tijela u ovom položaju pomaže u otvaranju i proširenju trbuha. To je posebno korisno kako beba raste, jer pruža više prostora za rastuću maternicu. Ovaj položaj također može smanjiti nelagodu i napetost u trbušnom području.

Ratnik II (Virabhadrasana II): Ovaj stojeći položaj pomaže jačanju nogu i otvaranju kukova. Snažne noge mogu biti od velike pomoći tijekom trudnoće, posebno jer trudnice često doživljavaju promjene u ravnoteži i težini. Otvoreni kukovi mogu olakšati pokrete i pomoći u pripremi za porođaj.

Trudnica prakticira jogu 2

Položaj kolara (Baddha Konasana): Ovo je položaj koji blago otvara kukove i isteže unutarnje strane bedara. Osim što potiče fleksibilnost i priprema tijelo za porođaj, ovaj položaj također može smanjiti nelagodu u zdjeličnom području tijekom trudnoće. Ako je potrebno, trudnice mogu koristiti podupirače poput jastuka kako bi osjetile veću udobnost u ovom položaju.

Položaj nogu uz zid (Viparita Karani): Ovaj položaj pomaže u smirivanju otečenih gležnjeva i stopala. To je čest problem tijekom trudnoće zbog zadržavanja tekućine. Osim što pomaže u smanjenju oteklina, ovaj položaj također pruža trenutke opuštanja i odmora.

Prenatalna joga može biti korisna za trudnice na mnoge načine. Pomaže u održavanju fleksibilnosti, jača tijelo, smanjuje stres i povećava svijest o disanju. Sve ovo je od vitalnog značaja za pripremu tijela za porođaj. Međutim, važno je da trudnice konzultiraju svog ginekologa prije sudjelovanja u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti tijekom trudnoće. Na taj način osigurat će sigurnost i prilagoditi vježbe svojim individualnim potrebama i stanju trudnoće. POVEZANO: Ritam sreće: Trbušni ples za trudnice koji oslobađa duh i tijelo!