Savjeti i njega

Prirodni čajevi za smirivanje boli u trbuhu

čajevi za smirivanje boli

Prirodni čajevi za smirivanje boli mogu pružiti olakšanje i smirivanje boli u trbuhu. U pravilu, svi čajevi su prirodni u smislu da se pripremaju od biljnih sastojaka. Kada se koristi izraz “prirodni čajevi”, obično se misli na čajeve koji su napravljeni od biljaka, cvjetova, lišća, korijena ili drugih dijelova biljaka. Odnosno bez dodavanja umjetnih sastojaka ili kemijskih aditiva.

Oznaka “prirodni” može biti korisna za razlikovanje tradicionalnih biljnih čajeva od onih koji su možda aromatizirani umjetnim okusima, bojama ili drugim aditivima. Također, “prirodni čajevi” obično impliciraju da su biljke uzgojene bez upotrebe sintetičkih kemikalija poput pesticida ili herbicida. POVEZANO: 5 prednosti koje donosi prirodna i organska kozmetika

Čajevi za smirivanje boli poznati po svojim umirujućim svojstvima :

Bol u trbuhu može imati različite uzroke, a neki prirodni čajevi za smirenje mogu pružiti olakšanje za određene vrste trbušnih nelagoda. Međutim, važno je znati da čajevi nisu lijekovi i neće uvijek riješiti temeljni problem. Ako imate ozbiljne ili dugotrajne trbušne bolove ili bilo kakve zdravstvene probleme, preporuča se da potražite savjet od liječnika kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica je jedan od najpoznatijih čajeva za smirivanje želučanih problema. Ima protuupalna svojstva i može smiriti upale i opustiti mišiće probavnog sustava. To može pomoći u smanjenju grčeva i nadutosti te olakšati simptome probavnih smetnji kao što su nadimanje, žgaravica i probavne nelagode.

Kamilica može potaknuti protok žuči iz jetre, što može pomoći u probavi masti i lakše preradi hrane. Isto tako pomaže u smirivanju iritacija sluznice probavnog sustava, što je korisno kod blagih gastrointestinalnih problema. Također ima blago sedativno djelovanje, što može pomoći u smirivanju mučnine i nelagode u trbuhu. I blago antimikrobno djelovanje, što može biti korisno u borbi protiv blagih infekcija probavnog sustava. Svakako kamilica ima puno korisnih svojstava kada su u pitanju bol u trbuhu i želučani problemi. POVEZANO: Loveda – Prva bio kozmetika za bebe na bazi organske kamilice!

Pepermint (Mentha piperita)

Pepermint sadrži spojeve s antispazmodičnim svojstvima koji mogu opustiti mišiće probavnog sustava. To opuštanje mišića pomaže smanjiti nelagodu i bolove uzrokovane grčevima u trbuhu. Može pomoći i u smanjenju osjećaja nadutosti i napuhanosti. Djeluje tako što potiče normalno kretanje crijeva, što olakšava probavu i pomaže u uklanjanju viška plina.

Dodatna prednost mu je što potiče lučenje probavnih enzima i žuči, što pomaže boljoj preradi hrane u probavnom sustavu. I smanjuje žgaravice, posebno kada su uzrokovane opuštanjem donjeg ezofagealnog sfinktera, mišića koji sprječava povrat kiseline iz želuca u jednjak.

Đumbir (Zingiber officinale)

Ovaj prirodni sastojak se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini za ublažavanje probavnih smetnji. Đumbir je poznat po svojim antiemetičkim svojstvima, što znači da može smanjiti mučninu i olakšati nelagodu u trbuhu povezanu s tom pojavom. Istraživanja su pokazala da može imati blagotvoran učinak na simptome IBS-a, uključujući smanjenje boli u trbuhu, nadutosti i nelagode.

Ima snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u probavnom sustavu. To može umanjiti bolove povezane s raznim probavnim problemima. Također potiče lučenje probavnih enzima i sokova, što pomaže u boljoj probavi hrane i smanjenju nadutosti. POVEZANO: Kako smanjiti jutarnje mučnine u trudnoći?

Menta (Mentha spicata)

Čaj od mente istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Izvrsno djeluje kao okrepljujuće i umirujuće sredstvo i stimulans, a veliku zaslugu ima i kao učinkovit čistač sluzi i sekreta iz pluća.

Danas se čaj od listova metvice koristi kao pomoć u ublažavanju simptoma probavnih smetnji: grčeva, nadutosti, želučanih tegoba, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja i zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima, a često se preporučuje i kao lijek protiv nesanice. Oblozi od metvice također se koriste za osipe i crvene oči.

Ova ljekovita biljka djeluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće, a kod nas se najčešće koristi kod želučanih tegoba. 

Preporučuje se i onima koji žele održati vitku liniju. Naime, miris mente suzbija apetit.

Anis (Pimpinella anisum)

Čaj od anisa se koristi i za probavne probleme kao što su proljev ili zatvor, ali i za mučninu ili povraćanje. Od davnina se koristi kao blagi laksativ. Odličan je za smirivanje nervoznih crijeva ili plinova u crijevima. Kada se koristi u ove svrhe, potrebno ga je piti nezaslađenog.

Čir na želucu je vrlo neugodna pojava koja može uzrokovati mučninu, probavne smetnje i žarenje u području prsa. Čaj od anisa može spriječiti pojavu čira, ali i ublažiti same simptome kod osoba koje imaju čir. Anis ima blaga sedativna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju grčeva u trbuhu i ublažavanju probavnih problema.

Osim toga, čaj od anisa se preporuča dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka, dok će kod male djece i dojenčadi pomoći protiv grčeva.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Komorač i preparati od komorača najpoznatiji su po svom pozitivnom djelovanju na probavu, liječenju hipertenzije i poremećaja disanja. Ali isto kao i kod anisa i povećanju proizvodnje mlijeka kod dojilja.

Dobar utjecaj na probavu je najvažnija zdravstvena prednost čaja od komorača. On inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu. Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva. Neka istraživanja pokazuju da bi konzumacija čaja od komorača mogla smanjiti osjećaj apetita, ali su ta istraživanja zasad ograničena.

Kada se koriste čajevi za smirivanje boli, bitno je slijedite upute na pakiranju ili preporuke stručnjaka. Također, obratite pozornost na eventualne alergijske reakcije ili nuspojave. Ako bolovi u trbuhu postanu ozbiljni ili se često ponavljaju, obavezno posjetite liječnika radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja. Čajevi mogu biti korisni kao dodatak, ali ne bi trebali zamijeniti savjetovanje sa zdravstvenim stručnjakom u slučaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

POVEZANO: Koje čajeve piti, a koje izbjegavati u trudnoći?