Bebe Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

6 taktika za razvoj jezika djeteta

6 taktika za razvoj jezika djeteta Bebe.hr portal

Sve više i više roditelja želi osigurati da njihovo dijete postiže svoje razvojne prekretnice, a pogotovo razvoj jezika djeteta.  Za to postoje jednostavni načini koje roditelji mogu implementirati kroz svakodnevne aktivnosti. Pročitajte više u tekstu koji slijedi.

 

6 načina kako potaknuti razvoj jezika djeteta

 

1. Ponavljanje rutina.

Ponavljajuća priroda dnevnih rutina može pomoći djeci da povežu, i nauče riječi brže. Radite iste radnje svaki dan kako biste dovršili svaku rutinu. Tako da svaki put možete upotrijebiti iste ponavljajuće riječi tijekom istih rutina.

Kada malo dijete može koristiti riječi kako bi zadovoljilo svoje potrebe i želje, često vidimo smanjenje frustracija/izljeva bijesa povezanih s govorom.

Primjerice kada se dijete ide kupati, možete reći: “Razgovarajmo o kupanju tijela”. I dok se dijete kupa imenujte dijelove tijela kada ih sapunate. Pokažite prstom na glavu i kažite “glava” i isto i za ruke, trbuščić, noge, stopala itd..

Može se činiti smiješno, pa čak i zamorno pričati o tome što radite, osobito u stisci s vremenom, ali zapamtite da im svakodnevno ponavljanje pomaže da se upoznaju s riječima koje kasnije mogu koristiti.

 

bebine mašte

 

2. Promatrajte što rade i pitajte ih o tome.

Razgovarajte o interesima vašeg djeteta. Primjerice ako se Vaše dijete pretvara da vozi auto, pitajte ga kamo ide. Također možete opisati što se događa tijekom vaše igre. “Vrati loptu mami!”, “Uhvatio si loptu!”.

Također opišite njihove omiljene igračke i predmete koje vide ili koriste. Kao na primjer plava lopta, tvrda kockica, mekani medo.

 

3. Ponavljanje, ponavljanje i ponavljanje.

Primjećujete li kako uglavnom sav dječji sadržaj ponavlja određene riječi u svakoj rečenici? Ponavljanje pomaže djeci da nauče riječi kako bi ih mogli izgovoriti.

Evo primjera za svakodnevnu situaciju: “Imam više mlijeka. Želiš li još mlijeka? Stavimo još mlijeka u tvoju šalicu!” To je ponavljanje riječi ‘još’ tri puta zaredom.

 

4. Razgovarajte o stvarnim, značajnim stvarima.

Umjesto da pokazujete na predmete i govorite mališanima što je to, pokušajte radije razgovarati o tome. Naprimjer umjesto “Ovo je lopta” možete reći “Gurnuo si tu loptu!”.

Bebe najbolje uče kada im je stalo. Djetetu bi bilo važnije da je gurnuo loptu nego sama lopta.

Također najbolji način da procijenimo hoćemo li komentirati ili ne dok je naše dijete uključeno u neku aktivnost je da pričekamo da ono ili ona izraze interes za naš odgovor. Koji ćete lako prepoznati kroz pogled Vašeg djeteta.

 

5. Čitajte knjige i pričajte priče.

Brzo čitanje jednostavno znači odbacivanje bilo kakvog dnevnog reda. Ponekad će mala djeca htjeti ostati na stranici, vratiti se ili okrenuti knjigu naopako. Ako ne možete pročitati riječi na stranici, razgovarajte s djetetom o tome što ono vidi.

 

6. Pjevajte i recitirajte pjesmice za djecu.

Pjevajte sa svojom djecom ili recitirajte. Ovo pomaže vašem djetetu razumjeti različite zvukove riječi – i zabavno je. Međutim, to je ne znači da ostavite dijete da gleda satima bez prekida, čak i ako je riječ o dječjim pjesmicama. Pokušajte se prebaciti na slušanje pjesama umjesto gledanja. Također možete pjevati s njima tijekom dnevnih aktivnosti poput kupanja.

POVEZANO: Potaknite razgovor sa svojom bebom