2. godina 3. godina Djeca

7 načina kako potaknuti dijete da čita od rane dobi!

potaknuti dijete da čita

Potaknuti dijete da čita možda vam se čini kao nemoguća misija i borba s vjetrenjačama pa se u to i ne želite upuštati. Tu smo da vam kažemo kako potaknuti dijete da čita uopće ne mora biti tako teško uz pomoć ovih 7 savjeta!

U današnjem svijetu čitanje djeci nudi prekrasnu priliku da se opuste i urone u različite svjetove. Uključivanje knjiga u obiteljsku rutinu ne samo da poboljšava dječje jezične vještine, već također omogućuje roditeljima da usade važne vrijednosti. I uhvate se u koštac s izazovnim događajima iz stvarnog života.

Čitaju li djeca samostalno ili kao obitelj, jake vještine čitanja pridonose njihovom akademskom uspjehu. I otključavaju golemo područje znanja i učenja. Jednom kada djeca steknu sposobnost čitanja, knjige (i internet) postaju vrata novim strastima, nezaboravnim pričama, neistraženim mjestima i svježim pogledima na svijet. POVEZANO: Logopedske knjige za razumijevanje djece s poteškoćama u govoru

7 načina kako potaknuti dijete da čita

Svi oblici čitanja su vrijedni i važno je prenijeti djeci da su njihovi izbori za čitanje izvrsni, bez obzira na njihove interese. Bilo da se bave fikcijom, biografijama, dječjim časopisima, stripovima ili čak istražuju kuharicu u kuhinji, potaknite i slavite njihove čitalačke napore. Održavanje lako dostupnih knjiga u cijelom domu povećava vjerojatnost da će djeca uzeti jednu u ruke i čitati, čak i ako je to samo nekoliko minuta.

  1. Ostanite u skladu s njihovim preferencijama čitanja i ostanite povezani s njihovim materijalima za čitanje. Ovo ne samo da dodaje užitak iskustvu, već vam također nudi zanimljive teme za zajedničku raspravu.
  2. Omogućite posebne trenutke prije spavanja za zajedničko čitanje kao način povezivanja i opuštanja.
  3. Čitanje naglas oživljava riječi, a sudjelovanje u raspravama o priči. Poput postavljanja pitanja o tome što bi se sljedeće moglo dogoditi, potiče razumijevanje i kritičko razmišljanje. POVEZANO: Učenje brojki i slova
  4. U određenim večerima čak možete zamijeniti uloge i dati svom djetetu školske dobi da vam čita knjigu, potičući njihovu tečnost i samopouzdanje.
  5. Upamtite da pričanje nije samo vještina vezana uz govor; igra značajnu ulogu u razvoju vašeg djeteta. Djeca neprestano upijaju informacije, uključujući riječi koje čuju od vas. Stoga čitajte i vi svom djetetu.
  6. Česti razgovori s vašim djetetom, koji uključuju slušanje i pričanje priča, mogu proširiti njegov vokabular i poboljšati njegove jezične vještine. Čitanje bi trebalo biti uživanje i istraživanje svijeta, stvarnog i imaginarnog, kroz tekst, slike i ilustracije.
  7. Na kraju, razmislite o stvaranju udobnog kutka za čitanje u svom domu. Odnosno udobnom prostoru gdje se cijela obitelj može okupiti i prepustiti čitanju. Dodavanjem deka, jastuka, stolice s vrećom za sjedenje i osiguravanjem dovoljnog osvjetljenja stvarate primamljivu atmosferu koja potiče čitanje i opuštanje za sve.

POVEZANO: Čitanje s djecom razvija njihovu imaginaciju