Mame

Utjecaj pretilosti na dojenje

Utjecaj pretilosti na dojenje

Pored svih zdravstvenih i emocionalnih opterećenja koja dolaze s pretilosti, postoje rizici odnosno negativni utjecaj pretilosti na dojenje. Međutim to ne znači da žena ne može uspješno dojiti ili da ne bi trebala pokušati smanjiti kilažu ako želi i dok doji.

Društveni standardi ljepote često promiču mršavost kao ideal, što može dovesti do stigmatizacije pretilih osoba. Pretile žene mogu se suočiti s osuđivanjem, omalovažavanjem ili neugodnim komentarima koji negativno utječu na njihovo samopouzdanje. A poremećaji prehrane i nisko samopoštovanje mogu biti posljedica nezadovoljstva vlastitim tijelom. POVEZANO: Uravnotežite svoju žensku energiju!

Kakav je utjecaj pretilosti na dojenje?

Evo nekoliko činjenica i smjernica koje mogu pomoći u razumijevanju utjecaja pretilosti na dojenje i kako se nositi s tim:

  1. Pretilost može povećati rizik od manje proizvodnje mlijeka. To je zbog hormonalnih promjena i smanjene osjetljivosti tijela na hormone koji potiču laktaciju. Ipak, većina pretilih žena ipak ima dovoljno mlijeka za hranjenje svoje bebe. POVEZANO: Što uzrokuje smanjenu količinu mlijeka kod dojilja?
  2. Ponekad pretilost može otežati ispravno postavljanje bebe na dojku zbog većeg masnog tkiva na prsima i trbuhu. To može rezultirati nelagodom za majku i nedovoljnim uzimanjem mlijeka od strane bebe. Savjetovanje sa savjetnikom za dojenje može biti vrlo korisno u rješavanju ovih poteškoća. POVEZANO: Položaji za dojenje bebe
  3. Mršavljenje tijekom dojenja je moguće, ali treba biti oprezan! Prebrz gubitak kilograma može utjecati na proizvodnju mlijeka i općenito na majčino zdravlje. Preporučuje se postupan i umjeren gubitak kilograma od otprilike 0,5 do 1 kilogram tjedno. To se može postići kombinacijom zdrave prehrane i vježbanja, uz pažljivo praćenje reakcije tijela i proizvodnje mlijeka. Važno je da majka dobiva uravnoteženu prehranu koja sadrži dovoljno kalorija i hranjivih tvari za proizvodnju mlijeka. Preporučuje se konzumiranje raznolikih namirnica, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​niskog udjela masti i zdrave masti. Što se tiče tjelesne aktivnosti, važno je prilagoditi je postporođajnom razdoblju i raspitati se kod zdravstvenog stručnjaka o najprikladnijem načinu vježbanja.
  4. Prekomjerna težina ili pretilost mogu povećati rizik od određenih zdravstvenih problema tijekom trudnoće i porođaja, kao i kasnije u životu djeteta. To uključuje povećan rizik od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, prijevremenog porođaja, te povećani rizik od pretilosti i drugih zdravstvenih problema kod djeteta. Dojenje može pomoći u smanjenju tih rizika, jer majčino mlijeko sadrži hranjive tvari i antitijela koja podržavaju zdravlje bebe. POVEZANO: Utjecaj pretilosti kod planiranja trudnoće

Važno je da svaka žena koja doji i ima pitanja ili brige o utjecaju pretilosti na dojenje potraži podršku od kvalificiranih stručnjaka za dojenje ili zdravstvenih stručnjaka. Oni mogu pružiti personalizirane smjernice i podršku temeljene na individualnim potrebama i uvjetima svake majke i bebe.

POVEZANO: 4 savjeta za smanjenje rizika od urođenih mana bebe