Planiranje trudnoće

Utjecaj pretilosti kod planiranja trudnoće

Utjecaj pretilosti kod planiranja trudnoće

Utjecaj pretilosti kod planiranja trudnoće zapravo je prilično velik pa bi žene koje planiraju trudnoću trebale dobiti sve dostupne informacije. Ključno je da žene prije trudnoće budu informirane o potrebi da budu što je moguće zdravije. A to uključuje normalan BMI, uravnoteženu prehranu i redovito vježbanje.

U skladu s međunarodnim smjernicama, žene s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile koje planiraju trudnoću trebaju biti upućene na procjenu i savjetovanje prije začeća. Smanjenje tjelesne težine neophodno je i prije liječenja neplodnosti ako je liječenje potrebno. POVEZANO: Hrana koja pomaže ženama osigurati plodnost

Utjecaj pretilosti kod planiranja trudnoće: Što je bitno?

Masne stanice često proizvode više razine estrogena, što može djelovati negativno na vaše tijelo kada pokušava ovulirati. Drugim riječima, pretilost može poremetiti vaše reproduktivno zdravlje, što može otežati planiranje začeća.

I dok neuravnotežene razine hormona ne znače uvijek da ćete imati problema s trudnoćom, možda ćete imati manje redovite ovulacije i menstrualne cikluse. A to može otežati začeće. POVEZANO: Menstruacija i plodnost: Povezanost menstruacijskog ciklusa s plodnošću

Također, bitno je i gdje zadržavate masnoću tj. na kojem dijelu tijela. Centralna pretilost, koja se odnosi na masti oko trbuha, općenito dolazi s većim rizikom za poteškoće s ovulacijom i dijabetes i vašu sposobnost da zatrudnite.

Koji je najbolji način mršavljenja za povećanje plodnosti?

Uravnoteženje prehrane prije pokušaja začeća najbolji je način da dođete do pozitivnih rezultata. Zdrava prehrana puna hranjivih sastojaka i minerala pomoći će vam da smršavite, osjećate se bolje, imate više energije i u konačnici – da zatrudnite.

Svaki dan se usredotočite na nešto zdravo, pokušajte konzumirati uglavnom cjelovitu i prirodnu hranu. Budite svjesniji etiketa na hrani. Izbjegavajte šećere i prerađenu hranu. Jedite više proteina kako biste imali energije tijekom dana. Konzumirajte složene ugljikohidrate koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, grahu i povrću.

Nemojte nasjedati na trendove prehrane koji tvrde da nude brzo rješenje za mršavljenje. POVEZANO: Česti uzroci ženske neplodnosti

Spojite zdrave prehrambene navike s rigoroznom tjelovježbom većinu dana u tjednu — onom koja vam ubrzava otkucaje srca i puls.

Ako nikada prije niste vježbali, pokušajte pronaći barem jednu aktivnost u kojoj istinski uživate, koja će vam pomoći da dobijete i zadržite volju za tjelovježbom. Radite na započinjanju rutine vježbanja koja uključuje zagrijavanje, fazu kondicioniranja i fazu hlađenja.

POVEZANO: Što trebate znati ako se odlučujete za IVF oplodnju?