Djeca Savjeti i njega

Pomozite djetetu da prestane grickati nokte

grickati nokte

Malo tko od nas se zapravo sjeća kako i zašto je kao dijete počeo grickati nokte. Moguće je da sada kao roditelji primjećujete ovu naviku i kod svog djeteta. S obzirom da je ova navika ružna i opasna ako djeca prije grickanja dodiruju prljave površine – vrijeme je da čujete i savjete koji će pomoći vašem djetetu da prestane s tom navikom.

Griženje noktiju kod djece može se činiti bezopasnim, ali može oštetiti okolno tkivo i kutikulu. Zapravo, vaše dijete također može osjetiti bol i imati narušen izgled noktiju, što čak može dovesti do gljivičnih infekcija. Ako ne poduzmete mjere da odvratite djecu od grickanja noktiju, ta navika može ostati u njihovom životu i u kasnijim godinama. POVEZANO: Uzrok i simptomi infekcija mokraćnog sustava kod djece

Zašto djeca imaju potrebu grickati nokte?

Prema International Journal of Women’s Dermatology, grickanje noktiju ili onihofagija je kompulzivno, kronično stanje s kojim se suočava 20% do 30% populacije. Djeca mogu gristi nokte iz nekoliko razloga, uključujući tjeskobu ili fizički nemir. “Budući da se radi o ponavljajućoj navici, to može biti samoumirujuće ponašanje“, kaže Kimberly Montez, M.D., M.P.H., docentica pedijatrije na Medicinskom fakultetu Wake Forest.

S druge strane, “ponekad je to čisto kozmetičko grickanje“, kaže Antwon Chavis, M.D., asistent profesora pedijatrije na Oregon Health & Science University. “Neka djeca jako vole kratke nokte.” Dodaje da se grickanje noktiju može dogoditi i ako je djeci dosadno ili su premalo stimulirana. POVEZANO: Kako pomoći djetetu u prevladavanju strahova

Pomozite djetetu da prestane s ovom  navikom

Podrežite mu nokte

Vaše dijete ne može gristi nokte kada su podrezani, stoga pokušajte njegove nokte držati kratkima. Tako ćete spriječiti da bakterije i prljavština ispod noktiju uđu u tijelo vašeg mališana i dovedu do mnogih zdravstvenih problema.

Osvijestite ga o lošoj navici

Nježno objasnite djetetu da je to loša navika. Da biste mu dali do znanja i prekinuli tu naviku, dotaknite ga po ramenu ili upotrijebite tajnu šifru koju znate samo vas dvoje. To će djetetu pomoći da shvati što radi krivo i uz vašu pomoć možda će se s vremenom prestati grickati nokte.

Umirite dijete

Ako vaše dijete zbog stresa češće grize nokte, ponudite mu gumenu loptu ili čak komad mekane tkanine za držanje kako bi izbjeglo grickanje noktiju. Osim toga, razgovarajte s djetetom i pokušajte pronaći izvor stresa.

Preusmjerite djetetovu pažnju Samo preusmjerite djetetovu pozornost na bojanje, igranje igrica ili ples kada je djetetu dosadno i počne grickati nokte. Potaknite dijete da prihvati novu aktivnost ili nauči novu vještinu. Na ovaj način dijete će se zabaviti i neće razmišljati o grickanju noktiju

POVEZANO: Odabir pravog vrtića: Što je važno?