0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Migrene u trudnoći: kako si pomoći?

Migrene u trudnoći

Migrene u trudnoći, isto kao i inače obično prati pulsirajuća bol (na jednoj strani glave), te mučnina, povraćanje i osjetljivost na svjetlost i zvuk. Ali u ovo vrijeme mogu biti posebno izazovne jer neki uobičajeni lijekovi za migrenu nisu preporučljivi zbog mogućeg utjecaja na razvoj fetusa. Zato je važno je da se uvijek posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste dobili pravilan savjet i preporuke za tretman migrena tijekom trudnoće. POVEZANO: Što izbjegavati tijekom rane trudnoće

Simptomi migrene

Simptomi migrene mogu varirati od osobe do osobe, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

  1. Intenzivna glavobolja, obično na jednoj strani glave.
  2. Pulsirajuća i/ili tupa bol.
  3. Mučnina i povraćanje.
  4. Osjetljivost na svjetlost i zvuk.
  5. Vrtoglavica i poremećaji vida, poput svjetlucanja ili iskrivljenih slika.

Kako si pomoći ?

Migrene u trudnoći mogu biti izazvane hormonalnim promjenama, stresom, nedostatkom sna, promjenama prehrane ili određenim okidačima. Prihvatiti da će migrena možda ponekad biti dio vašeg života i da će se povremeno javljati umjesto da se frustrirate zbog toga, dobar je pristup riješavanju.

Evo nekoliko savjeta kako si možete pomoći kod migrena u trudnoći:

  1. Identificirajte okidače: Pokušajte pratiti svoje migrene kako biste identificirali okidače kao što su određena vrsta hrane, nedostatak sna ili stres. Izbjegavanje tih okidača može pomoći u sprječavanju migrena.
  2. Održavajte redovite obroke i hidraciju: Neredoviti obroci i dehidracija mogu izazvati migrene. Pokušajte jesti manje, ali češće obroke i redovito piti dovoljno vode tijekom dana. POVEZANO: Koje čajeve piti, a koje izbjegavati u trudnoći?
  3. Opustite se i smanjite stres: Pronađite tehnike opuštanja koje vam pomažu u smanjenju stresa, poput dubokog disanja, meditacije, masaže ili tople kupke. Ako ste nervozni to nije lako postići. I dodatni bonus je da zamračite prostoriju, pustite svježi zrak i laganu glazbu za opuštanje.
  4. Prilagodite okolinu: Ako ste osjetljivi na svjetlost i zvuk, pokušajte se povući u tamniju, tišu sobu kako biste smanjili podražaje.
  5. Toplina ili hladnoća: Nekima pomaže primjena hladnih ili toplih obloga na zahvaćeno područje.

Uložite vrijeme i trud u brigu o sebi. To može uključivati ​​pravilan san, redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i pronalaženje aktivnosti koje vam donose radost i opuštanje. Pronalaženje ravnoteže u svakodnevnom životu može poboljšati vaše opće mentalno zdravlje i pomoći vam da se nosite s migrenom.

POVEZANO: Bolovi u trudnoći u drugom tromjesečju