1. godina Djeca

Dvadesetomjesečno dijete: Očekujte ove stvari!

Dvadesetomjesečno dijete:  Očekujte ove stvari! Bebe.hr portal

Dvadesetomjesečno dijete pravi je mali vragolan koji sada počinje razvijati mišljena o apsolutno svemu pa možete očekivati da će sve željeti napraviti na svoj način. Kako bismo vam pomogli da znate što možete očekivati ​​u ovoj dobi, osigurali smo praktičan vodič za 20-mjesečnu bebu sa svim informacijama koje će vam biti korisne!

 

Što vas ne bi trebalo iznenaditi kada je u pitanju dvadesetomjesečno dijete:

  • Možda ćete se iznenaditi kada vidite da vaše dijete bez problema crta okomite i vodoravne crte. To je znak da se njegova koordinacija ruku razvija u dobrom smjeru. Potičite ga da crta što je više moguće!
  • Dijete sada vjerojatno počinje sastavljati dvije riječi u jednostavne rečenice.
  • Ovo je vrijeme kada će dijete, s obzirom na novo razvijenu samosvijest, željeti da je sve onako kako ono želi. Pa bi moglo pokazati agresivno ponašanje prema drugoj djeci. Morat ćete biti spremni intervenirati i objasniti mu da agresija nije poželjno ponašanje u bilo kojoj situaciji.
  • Pranje kose još je jedan novi izazov, pogotovo jer mnoga mala djeca ne vole da im voda ulazi u oči, a sada su dovoljno stara da svoje nezadovoljstvo mogu jasno iskazati. Moguće je da će pokušati pobjeći iz kade kada shvate da im pokušavate staviti šampon na glavu. Najbolje što ćete moći učiniti u ovom trenutku za svoje dvadesetomjesečno dijete je uistinu paziti da im šampon i voda ne ulaze u oči.

Možda će vas još zanimati: 11 savjeta kako disciplinirati svoje dijete

 

 width=

 

Istraživanje vlastitog tijela počinje u ovom razdoblju

  • Dvadesetomjesečno dijete prirodno je znatiželjno oko svega – to se odnosi i na njegove genitalije. Stoga se nemojte iznenaditi ako primijetite da istražuje. Baš kao što je to činilo sa svojim prstima na rukama i nogama u mnogo ranijoj fazi.
  • Ovo „istraživanje“ nije seksualno, jednostavno je dobar osjećaj. Ovo ponašanje ne morate obeshrabriti niti komentirati. Privatnost i skromnost apstraktni su pojmovi koje dijete u ovoj dobi još neće razumjeti.
  • Ako ste u javnosti i neugodno vam je zbog tog ponašanja, pokušajte djetetu na neki način odvratiti pozornost. I objasnite mu da se neke stvari rade samo kod kuće.

 

Ovo je vrijeme kada će dijete možda početi odbijati neku hranu

Sad kad se rast vašeg djeteta usporava i postaje neovisnije, moglo bi se dogoditi da odbija jesti češće nego prije. Ne možete, i zapravo ne biste trebali prisiljavati svoje dijete da jede—ali trebali biste mu nastaviti nuditi raznoliku zdravu hranu i što više neprerađene hrane. Izbirljivost u ovoj dobi je sasvim normalna pojava koja će vaše dijete najvjerojatnije uskoro proći. Ali u slučaju da dijete odbija jesti gotovo sve, možda je vrijeme da se obratite pedijatru kako biste se uvjerili da se radi samo o izbirljivosti, a ne o potencijalnoj bolesti.

 

Izljevi bijesa i agresivno ponašanje

Stručnjaci za razvoj kažu da se ovakvo ponašanje može pojaviti već u dobi od 18 mjeseci. Pa čak i nakon 30 mjeseci (iako neka djeca nikada ne prođu kroz ovu fazu).

Načini na koje ćete prepoznati da je vaše dijete dospjelo u ovu „neugodnu“ fazu znat ćete ako počne inzistirati na tome da radi točno ono što ste mu rekli da ne čini.  Jedan od glavnih pokazatelja su izljevi bijesa u javnosti praćeni bacanjem po podu ako mu ne dozvolite da radi ili uzme ono što želi. Njegovi vas zahtjevi mogu naizmjenično frustrirati i zabavljati. Ponekad će, primjerice, tražiti nešto što niti ne želi, samo da vidi može li vas nagovoriti da mu date što god zamisli.

POVEZANO: Kada početi učiti dijete plivati?