1. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Kada dijete može početi koristiti pribor za hranjenje?

dijete može početi koristiti pribor

Da dijete može početi koristiti pribor za hranjenje potrebno je mnogo vježbe i koordinacije oko-ruka. Odnosno da bi svladali samostalno hranjenje priborom isplati se započeti s procesom do trenutka kada vaše dijete napuni 1 godinu — ili prije, ako počne pokazivati ​​interes.

Kako znati kada vaše dijete može početi koristiti pribor kao žlicu ili vilicu?

Većina stručnjaka preporučuje uvođenje pribora između 10. i 12. mjeseca, kada vaše malo dijete počinje pokazivati ​​znakove da je zainteresirano. Žlica bi trebala biti prva na pladnju vašeg djeteta jer je lakša za korištenje. Imat će više uspjeha s vilicom kada se djetetova fina motorika malo izoštri, počevši od otprilike 15 mjeseci.

Ali ne morate nužno čekati da se približi prvi rođendan vašeg slatkiša. Ako provodite pristup odvikavanja djeteta od dojenja za uvođenje krute hrane, mogli biste početi nuditi silikonsku žličicu za gustu hranu. Ona se može uzimati za hranu poput jogurta ili zobenih pahuljica čak i ranije — između 6 i 9 mjeseci.

Sa silikonskom žličicom, unaprijed napunite žličicu za svoju bebu i date joj je kako bi je sama pokušala staviti u usta. Ako je željna vježbanja grabljenja – a vi imate više strpljenja – dopustite joj to!

Bez obzira na to kada počnete, ne očekujte da će vaš mini grickalica preko noći od gurmana postati profesionalni korisnik posuđa. Obično će tek između 18 i 24 mjeseca vaše dijete (polako) savladati sposobnost samostalnog hvatanja žlice ili vilice. I korištenja pribora za grabljenje hrane i pružanja pribora ustima … s hranom ili bez nje. Naravno, izgledi za uspješno dovršavanje svakog koraka se povećavaju što više prakse i smjernica dobiva. Dakle, što češće nudite pribor – i dajete demonstracije i pomoć po potrebi – to će dijete brže shvatiti. 

Imajte na umu da vaše dijete od 1 do 2 godine vjerojatno neće biti zainteresirano za korištenje svog pribora svaki put. Ponekad će radije jesti prstima… ili samo raditi nered. Kada se ovo drugo dogodi, u redu je odlučno joj reći ne i prekinuti obrok ako je više zainteresirana za bacanje ili slikanje nego za jelo.

Ako vaše dijete nije pokazalo interes čak ni za pokušaj korištenja žlice do 15. mjeseci, raspravite to s njezinim pedijatrom.

POVEZANO: Prva bebina čvrsta hrana: Kako uvesti čvrstu hranu