1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Svađe braće i sestara: Kako izaći na kraj ako se neprestano svađaju?

Svađe braće i sestara: Kako izaći na kraj ako se neprestano svađaju? Bebe.hr portal

Svađe braće i sestara sasvim su uobičajena pojava u svakom kućanstvu u kojem živi više od jednog djeteta. Čak i braća i sestre koji su najbolji prijatelji mogu jedno drugome ići na živce. I to je svakako razumljivo – prisiljeni su živjeti pod istim krovom i većinu slobodnog vremena provoditi zajedno. Neizbježno se natječu za ograničenu pozornost i resurse.

Ali što roditelj može učiniti kada stvari eskaliraju i čini se da se djeca neprestano svađaju oko baš svake sitnice?  U slučaju ove situacije vaš se dom pretvara u bojno polje, a vi se više ne osjećate kao roditelj već kao mirovni pregovarač. Iako situacija nije idealna – dio je života svakog roditelja s više djece barem u jednom razdoblju života.

 

Svađe braće i sestara često se ponavljaju

Roditelji često završe izigravajući suce, prekidajući svađe i dosuđujući prekršaje kad se dogode – iznova i iznova i iznova. Ali da biste doista prekinuli krug, ključno je napraviti korak unatrag i pokušati otkriti što bi mogao biti glavni uzrok sukoba. Kako biste se umjesto toga mogli pozabaviti njime. Ako se događa da se vaša djeca konstantno svađaju oko istih ili sličnih stvari, morat ćete razgovarati s njima. Sve kako biste saznali zašto je konflikt uvijek prisutan.

 

 width=

 

I ako ne volite stroga pravila, morati ćete ih postaviti

Pravila daju djeci do znanja što je u redu, a što nije. Ako imate obiteljska pravila, lakše vam je podsjetiti djecu na to kako očekujete i koje je ponašanje prihvatljivo kada se igraju jedni s drugima.

Uključite djecu u postavljanje pravila. Kada su djeca pomogla u stvaranju pravila, vjerojatnije je da će ih zapamtiti i poštivati. Napišite pravila koja uključuju pozitivne izjave o tome kako se želite odnositi jedni prema drugima. Na primjer, „Koristimo pristojne riječi kada razgovaramo s drugima“. Pratite svaki put kada djeca pogriješe ili prekrše pravila. Započnite s prijateljskim podsjetnikom. Ako se situacija ponovi dajte im još jednu šansu uz upozorenje. Ako djeca i dalje krše pravila, upotrijebite dogovorenu posljedicu.

 

Pokažite djeci kako da se međusobno slažu

Vi ste svojoj djeci uzor broj jedan i ona će primijetiti kako rješavate sukobe i neslaganja bez svađe. Ako želite da vaša djeca riješe stvari smireno i s poštovanjem, moraju vas vidjeti dok to radite. Ako želite da se mogu ispričati drugima, moraju i vas vidjeti kako se ispričavate. Korisno je i naučiti ih da vide i prepoznaju razlike u mišljenjima te ih poštuju. Na taj će način shvatiti da neće svi vidjeti stvari na isti način, i to je u redu.

 

Trenirajte svoju djecu

Vi ste trener rješavanja problema svoje djece. Učite ih kako se nositi s nesuglasicama i usmjeravajte ih prema vještinama pomoću kojih će upravljati osjećajima ljutnje, pregovarati i pošteno se igrati. Ovo je mnogo bolji način od toga da glumite suca koji prekida tučnjave ili se umiješa kad se stvari zakuhaju. Svađe braće i sestara naprosto su normalna stvar s kojom ćete se jednostavno morati moći nositi. Ali ono što je važno jest pokazati vlastitim primjerom na koje se načine sukobi rješavaju. Osobito je bitno objasniti djeci da fizički obračun nikada nije opravdan.

POVEZANO: Kako riješiti suparništvo između djece?