1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Vaše dijete je uvijek gladno? Evo što učiniti!

Vaše dijete je uvijek gladno? Evo što učiniti! Bebe.hr portal

Vaše dijete je uvijek gladno? Čak i kad je upravo nedavno jelo? Donosimo nekoliko mogućih razloga zašto je to tako. Kao i što učiniti u vezi s tim.

Roditeljstvo može djelovati kao konstantno ponavljanje, pogotovo u vrijeme obroka. Mnogi se osjećaju kao da su zapeli u ciklusu pripremanja obroka i čišćenja. Pored tri obroka dnevno tu su i međuobroci. A djeca trebaju puno hrane kako bi održala korak s razinom aktivnosti i pomogla im da rastu.

Međutim za neke roditelje zahtjevi za hranom nemaju kraja. Jedna od zabrinutosti koju imaju je da njihova djeca uvijek izgledaju gladna bez obzira što radila.

Ako je došlo do velike promjene u apetitu vašeg djeteta razgovarajte s pedijatrom kako biste bili sigurni da je sve u redu. Pod pretpostavkom da je sve normalno, donosimo nekoliko uobičajenih krivaca koji bi mogli biti uzroci.

 

Dijete je uvijek gladno – ako obroci nisu zasitni

Puno grickalica kao krekeri, gumeno voće i slično, sadrži kalorije, ali nije osobito zasitno. Isto važi i za hranu napravljenu od rafiniranog brašna poput bijelog kruha i peciva. To znači da čak i odmah nakon što ih pojede, vaše dijete može biti gladno. Djeca koja ne jedu voće i povrće, koja su puna vlakana i tekućine koja tjeraju glad, također mogu biti nezasitna.

Što učiniti? 

U obroke uključite zasitnu hranu, poput cjelovitih žitarica bogatih vlaknima, proteina, voća i povrća. Isto vrijedi i za grickalice. U redu je ponekad jesti hranu s praznim kalorijama poput pereca ili bijelih krekera, ali većina međuobroka trebala bi sadržavati zasitne hranjive tvari. 

 

Imaju nagli rast

 width=

Dječji apetiti variraju iz godine u godinu, pa čak i iz dana u dan. Mala i predškolska djeca, na primjer, poznata su po tome što jedan dan jedu vrlo malo, a drugi dan gomilu hrane. Kad djeca počnu ubrzano rasti, dolazi do iznenadnog porasta apetita koji se može činiti neuobičajenim! Dobre vijesti? Sasvim je normalno.

Što učiniti?

Riješite ove skokove apetita hranjivom i zadovoljavajućom hranom. Budite sigurni da je vaša kuhinja opskrbljena zdravim, jednostavnim opcijama. Kao što su sir, edamame, jabuke, mrkve, i cjelovite žitarice kako bi gladna djeca posegnula za hranjivom hranom umjesto za čipsom ili slatkišima.

 

Utjeha

Ponekad za dijete ‘gladan sam’ znači zapravo dosadno mi je, uzrujan sam, nervozna sam itd..

Što učiniti? 

Počnite razgovarati sa svojim djetetom. Ako se ispostavi da vaše dijete nije jako gladno, pitajte ga što zapravo osjeća i pokušajte mu pomoći.. Bilo da razgovarate o problemu ili pronađete knjigu ili igru ​​ako mu je dosadno. Planirani obroci i međuobroci također mogu pomoći. Redoviti, strukturirani obroci za stolom bez sprječavaju dijete da uči jesti iz neprehrambenih razloga.

 

Provjerite jesu li žedni

Nije neuobičajeno da se žeđ zamijeni s glađu. Djeca se često toliko zanesu u igri da zaborave piti, osobito po vrućem vremenu.

Što učiniti? 

Imajte za svoje dijete posebnu bocu ili šalicu vode koju možete puniti tijekom dana. I objasnite svojoj djeci da se ponekad žeđ može osjećati kao glad. Ako su jako gladni, u redu je poslužiti zdrav međuobrok, ali pametno je također provjeriti i žeđ.

POVEZANO: Nesigurna hrana za dvogodišnje dijete