Djeca Savjeti i njega

Učenje dječaka o odnosima s poštovanjem

Podučavanje dječaka o odnosima s poštovanjem Bebe.hr portal

Dječaci su uglavnom odgajani u okruženju koje od njih očekuje da budu čvrsti i da riskiraju kako bi dokazali svoju muškost. Uči ih se odvojiti od svih emocija osim od ljutnje kako ne bi izgledali “slabo” ili “poput curice”.

Vrijeme je da prekinemo ovu nepravdu u kojoj svakodnevno nesvjesno sudjelujemo. Niti su djevojčice slabe, niti je emocija slabost. Dapače, bez obzira na spol, nije lako jednostavno verbalizirati svoje osjećaje. I često je potrebna puno veća hrabrost i zrelosti da se u tome uspije. POVEZANO: Otac pun ljubavi: Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete

Prenosimo savjete dr. Justin Coulson, sa Parenting SA, priznatog govornika o roditeljstvu, autora i istraživača, koji raspravlja o ‘dječačkom kodeksu’ i njegovom utjecaju na dječake od najranije dobi. On daje savjete roditeljima kako pomoći dječacima da preoblikuju “boy code” kako ne bi bili sputani njime. To uključuje pomaganje s emocijama, granicama i razvijanje odnosa s poštovanjem. Također potiče roditelje da ne krive same dječake nego da promijene kulturu koja stvara dječački kodeks.

 width=

Najlakši način da dokažete muškost je da drugima kažete da ste vi ‘glavni za vas’. A dječaci ponekad znaju biti prilično nespretni i bez poštovanja u svojim nastojanjima da dokažu koliko su neovisni. Često imaju osjećaj da svoju neovisnost moraju pokazivati ​​otvoreno i agresivno. A posebno prema onima koje smatraju slabijima od njih ili onima kojih se ne boje. A to često znači djevojke i žene.

Dakle, kako bismo trebali naučiti naše dječake, da poštuju sve, a posebno djevojke i žene?

5 taktika za učenje dječaka o poštivanju drugih

1 Ponovno definirati ‘dječački kod’ kroz postavljanje pitanja. Misliš li da je biti muškarac povrijediti? Odnosi li se pravi muškarac zaista s nepoštivanjem prema drugima? Ova pitanja treba postaviti samo u mirnim trenucima koje imate sa svojim dječakom. Možete s njima započeti temu o tome što zapravo znači biti muškarac.

2 Roditelji trebaju dati dobar primjer. I tate i mame. To znači da svojim dječacima trebamo pokazati poštovanje, uvažiti ih i jedno drugog. To znači da muškarci trebaju pokazati spremnost da pažljivo slušaju žene i nikada ih, nikada, nikada ne degradiraju. Kada tražimo poštovanje, moramo to učiniti s poštovanjem. Ovo se nikako ne postiže sa rečenicama: ‘Moraš mi pokazati malo poštovanja!’. Nego se pokazuje djelima.

 width=

3 Graditi osjećaj empatije. Mogli biste pokazati na nekoga tko treba pomoć i pozvati dječake da razmisle kako mogu promijeniti život te osobe na bolje. Kada izgradimo osjećaj empatije i perspektive, te želju da zapravo pomognemo drugima, možemo stvoriti dječake koji poštuju. POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece

4 Dječaci trebaju našu pomoć oko granica. Pogotovo oko svega što vide u medijima. Ima dosta dostupnih filmova i glazbe koja prikazuju odnose bez poštovanja kao na privlačan obrazac.

5 Dječacima su potrebni mentori koji grade snažne odnose povjerenja kroz interakcije s poštovanjem. Treba im netko na koga će se ugledati.

Ako želimo dječake s poštovanjem, moramo ih prestati kriviti i početi preuzimati odgovornost za ono što ovjekovječujemo i poučavamo kao društvo. Poštivanje sebe i drugih ključ je za sretne i dugoročno uspješne odnose i osjećaj zadovoljstva.

Izvor:

Parenting SA – Breaking the ‘boy code’: teaching boys about respectful relationships – Justin Coulson

POVEZANO: 3 godine: Načini kako poticati emocionalnu sigurnost i učenje kod djeteta