Djeca

Zašto nije loša ideja da djeca idu u pjevački zbor?

pjevački zbor

Pjevački zbor idealna je grupna aktivnost u koju možete uključiti svoje malo dijete ako ono pokaže veliki interes za glazbu. Bavljenje pjevačkim aktivnostima nudi širok raspon prednosti koje se protežu kroz različite faze života, od djetinjstva do odrasle dobi. Fiziološke prednosti pjevanja, kao i glazbe općenito, opsežno su proučavane.

Pjevanje ne vježba samo mozak nego i tijelo, a to se posebno dobro vidi u disanju, držanju i poboljšanju napetosti mišića. Utvrđeno je da glazba, uključujući pjevanje, ima učinak ublažavanja boli. Vjerojatno zbog otpuštanja neurokemikalija poput β-endorfina, poznatog po svojim prirodnim svojstvima ublažavanja boli i osjećaju euforije nakon intenzivnog vježbanja. POVEZANO: Klasična glazba i njezin utjecaj na bebe

Pjevački zbor i pjevanje dobro je za fizičko i psihičko zdravlje djeteta

Postoje dokazi koji sugeriraju da glazba može doprinijeti zdravom imunološkom sustavu smanjenjem hormona stresa kortizola i povećanjem razine antitijela na imunoglobin A. Tijekom povijesti, glazba se koristila u ritualima iscjeljivanja u različitim kulturama, a i dalje se koristi kao terapeutsko sredstvo u našem društvu. Pomažući u ublažavanju mentalnih bolesti, problema s disanjem i govornih oštećenja. Konkretno, pjevanje je pristupačan oblik muziciranja koji je dostupan svima, bez obzira na njihove percipirane pjevačke sposobnosti. POVEZANO: Glazba koja pomaže u smirivanju tijela i uma

Sposobnost pjevanja može se razviti i uživati u njoj tijekom cijelog života. Gotovo univerzalno, pojedinci mogu kompetentno pjevati i uživati u pjevanju. Pjevanje je slično aerobnoj vježbi, jer poboljšava učinkovitost kardiovaskularnog sustava i promiče cjelokupno zdravlje. Povećavajući oksigenaciju krvi, pjevanje poboljšava budnost. Redovito i zdravo korištenje glasovnog sustava, kao što je pjevanje, optimizira rast i motoričku koordinaciju temeljnih anatomskih i fizioloških komponenti.

Pjevanje uključuje višestruka područja mozga, uključujući ona posvećena glazbenim aspektima kao što su visina, ritam i boja, kao i obrada jezika, fina motorika, vizualne slike i emocije. Nedavna istraživanja pokazuju da pjevanje s drugima uključuje živčane putove povezane s ljudskom društvenom interakcijom i koordinacijom, što ga čini jedinstvenim i obogaćujućim iskustvom.

Štoviše, pjevanje ima potencijal poboljšati jezičnu kompetenciju, uključujući vještine čitanja. Obrada teksta i čitanje glazbe uključuje slične neurokortikalne regije uključene u dekodiranje simbola, što može pridonijeti poboljšanim sposobnostima čitanja.

Ukratko, uključivanje djeteta u pjevački zbor pružit će mu brojne dobrobiti tijekom života. Od fizioloških poboljšanja do ublažavanja boli, podrške imunološkom sustavu i terapeutskih primjena, pjevanje ima dubok utjecaj na sveukupno blagostanje. Promiče tjelesno zdravlje, potiče neurološki razvoj, potiče društvene veze, pa čak i poboljšava jezične i čitalačke vještine.

POVEZANO: 7 načina kako potaknuti dijete da čita od rane dobi!