Kutak za tate Mame

5 savjeta za uspješan odnos sa samohranim ocem ili majkom

odnos sa samohranim

Izlaziti i imati odnos sa samohranim ocem ili majkom može u velikoj mjeri biti odnos s nekim tko se oporavlja od razvoda, prekida ili smrti partnera. A kada su uključena i djeca, odgovornosti se također mogu povećati. Zato treba biti razuman.

Od ključne je važnosti da budete iskreni u pogledu svoje sposobnosti da izlazite s nekim djtko ima odgovornost prema djetetu. Kao i jeste li spremni na to iskustvo. Izlaziti sa samohranim ocem ili majkom može biti teško, pogotovo ako nikada niste imali djecu, ali može se jednako tako pretvoriti u uspješnu vezu.

Predlažemo da slijedite ove savjete ako ste spremni za za uspješan odnos sa samohranim roditeljem

POVEZANO: Nježno roditeljstvo: Filozofija, prednosti i nedostaci

1. Dajte im vremena da se otvore i ponudite pomoć

Početi izlaziti dok si odgovoran za odgoj djece nikad nije lako. Ako ste se tek upoznali, odvojite vrijeme da ga upoznate, shvatite kroz što prolazi osoba. I dajte mu priliku da se emocionalno otvori.

Svaka osoba ima svoje potrebe, želje i ranjivosti. Budite iskreni u vezi svojih osjećaja i slušajte njega ili nju kad govori o svojim osjećajima.

Ako želite da vaše partnerstvo preraste u smislenu vezu, naučite umijeće strpljenja. Ključna je podrška dok izlazite sa samohranim ocem ili majkom. Ponuditi pomoć i podijeliti svoje odgovornosti ako smatrate ispravnim. Ovo je ujedno test da vidite jeste li i spremni na podršku i možete li zaista iskreno ponuditi pomoć i podršku.

Također bitno je da u tom procesu ne zaboravite sebe i jeste li iskreno zadovoljni sa svime ovako kako je. Ili vam je ovo previše.

2. Budite fleksibilni i ne obvezujte se prebrzo

Bitno je znati upravljati vlastitim emocijama dok izlazite sa samohranim roditeljem. Vaš partner/ica ima dodatne odgovornosti i situacija bi mogla biti teška ako vam je potrebna stalna provjera ili pažnja.

Ako imate tjeskobniji stil privrženosti, budite otvoreni ako vam situacija ne odgovara. Prvo odredite što doista želite u vezi. Saznajte jesu li njihove vrijednosti, vizija i zahtjevi odnosa u skladu s vašima. Morate razmotriti sve aspekte odnosa sa samohranim ocem ili majkom prije nego što se obvežete. I najgore što možete je sada pritiskati ih sada da se obvežu ako nisu spremni.

POVEZANO: Samohrani otac: Što trebate znati kako biste uspjeli u ovoj ulozi?

5. Odvojite vrijeme s djecom

Razvijanje stabilnog, dugoročnog odnosa s djecom nije šetnja po parku. Slaganje s njima i dijeljenje odnosa je važno i neće se dogoditi preko noći.

Kad ih upoznate, pobrinite se da se djeca slažu s idejom. Nemojte pretjerivati ​​pokušavajući preuzeti ulogu roditelja, osobito na početku. Umjesto toga, pokušajte im biti prijatelj i osoba kojoj mogu vjerovati. Trebali bi biti uzbuđeni što provode vrijeme s vama.

6. Planirajte unaprijed

Samohrani majka ili otac će žonglirati s nekoliko uloga, ali to ne znači da ga ne zanimaju izlasci na spojeve ili ljubav. Samo se treba pobrinuti da sve bude organizirano.  

Nakon što odlučite da želite uložiti vrijeme u vezu, svakako potražite neke zabavne spojeve nekoliko tjedana unaprijed, tako da oboje možete planirati u skladu s tim. Iako je važno da ste svjesni njihovog vremena, pobrinite se i da oni poštuje vaše.

7. Uključite se

Strpljenje je ključno kada izlazite sa samohranim roditeljem, budući da oni uvijek moraju više razmišljati nego netko bez djeteta. Možda nećete uvijek dijeliti njegova iskustva, ali razumijevanje i prihvaćanje može pomoći vašem odnosu.

Kada sve dobro funkcionira i djeci je ugodno u vašoj blizini, pitajte možete li sudjelovati u obiteljskim aktivnostima. Na primjer, možete pomoći djeci u njihovim školskim projektima ili planirati nedjeljne večere.

POVEZANO: Samohrani roditelji: Što napraviti kada bivši partner ne želi vidjeti dijete?