Kutak za tate Mame

Intimni odnosi: Ne zaboravite da imate i partnera

Intimni odnosi, partnerski odnosi

Foto: Proostoleh/Freepik

Kada postanemo roditelji momentalno se posvetimo ulozi skrbnika, brinemo o potrebama djece, ali o svojima ne. Nerijetko se izgubimo u njegovanju svojeg tijela i potreba, ali i partnerskih odnosa. Iako je roditeljstvo predivno iskustvo, ne smijemo zaboraviti na druge dijelove svojeg života, posebice ne na svoje partnere. Održavanje intimnih odnosa s partnerom izuzetno je važno za očuvanje zdravog i sretnog odnosa. Kako ih održavati uz sve zahtjeve roditeljstva?

Zašto su intimni odnosi važni?

Intimni odnosi čine temelj snažnog i zadovoljavajućeg partnerskog odnosa. Kroz fizičku bliskost, partneri izražavaju ljubav, poštovanje i privrženost jedno prema drugome. No, intimnost ide dalje od samog fizičkog aspekta. Ona uključuje emocionalnu povezanost, razgovor i razumijevanje koje podupiru osjećaj bliskosti između partnera.

 1. Jačaju emocionalnu vezu: Intimnost pomaže partnerima da se osjećaju bližima i povezanijima, čime se jača emocionalna veza
 2. Održavaju strast: Strast i privlačnost često su prisutne na početku veze. Intimnost pomaže očuvati tu strast i čini partnerski odnos uzbudljivim
 3. Pomažu u rješavanju problema: Tijekom intimnih trenutaka partneri često otvoreno razgovaraju o svojim potrebama, željama i problemima, što može poboljšati komunikaciju općenito, ali i rješavanje konflikata
 4. Pružaju osjećaj sigurnosti: Intimnost stvara osjećaj sigurnosti i podrške, što je ključno za stabilan partnerski odnos
Intimni odnosi u svakodnevnom životu

Iako se možda osjećate iscrpljeno i sputano roditeljskim obvezama, važno je pronaći načine za održavanje bliskosti i sa svojim partnerom. Kako to postići?

 1. Postavite prioritete: Intimnost bi trebala biti prioritet u vašem odnosu. Ostanite svjesni važnosti njegovanja partnerskog odnosa.
 2. Komunicirajte: Otvorena i iskrena komunikacija ključna je za razumijevanje potreba i želja vašeg partnera. Razgovarajte o obostranim osjećajima i željama.
 3. Planirajte kvalitetno vrijeme: Unaprijed planirajte vrijeme za sebe i svojeg partnera. Organizirajte sastanke, izlaske, ili jednostavno zajedničke trenutke kod kuće.
 4. Izražavanje ljubavi: Ne zaboravite na male geste ljubavi, poput nježnih dodira, ljubaznih riječi i izražavanja zahvalnosti.
 5. Istražujte zajedno: Pokušajte zajedno istražiti nove stvari, bilo da je riječ o hobijima, putovanjima, ili kulturnim događanjima (naravno, ako imate čuvalicu)
 6. Pomozite jedno drugome: Podržite partnera u obavljanju svakodnevnih obaveza kako biste stvorili više slobodnog vremena za zajedničke trenutke.
 7. Oslobodite se savršenstva: Nemojte se previše opterećivati izgledom i visokim standardima. Sjetite se da se intimnost svodi na stvaranje emocionalne povezanosti.