Planiranje trudnoće

Autoimuni poremećaji i muška plodnost

muška plodnost

Muška plodnost i mogućnost osnivanja obitelji uvelike ovisi o tome borite li se s nekom određenom autoimunom bolešću. Kratak odgovor na pitanje „Utječu li autoimuni poremećaji na moju plodnost?“, nažalost je – da. Autoimune bolesti predstavljaju specifične poremećaje u kojima imunološki sustav tijela napada zdrave stanice i tkiva, interpretirajući ih kao strana ili abnormalna. Umjesto da cilja štetne tvari u tijelu, imunološki sustav započinje napad na zdrava tkiva stvaranjem protutijela koja ih uništavaju.

Prisutnost autoimunog poremećaja može imati značajan utjecaj na plodnost kod žena i muškaraca. To proizlazi iz činjenice da je imunološki sustav ključan za optimalno funkcioniranje tijela, uključujući i reproduktivne organe. POVEZANO: Promjene imunološkog sustava u trudnoći

Muška plodnost može biti ugrožena uslijed autoimunih poremećaja

Istraživanja su otkrila da određeni autoimuni poremećaji mogu imati negativan utjecaj na plodnost muškaraca. Među najistaknutijim poremećajima nalaze se reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus i sindrom antifosfolipidnih protutijela (APLAS). Stručnjaci upozoravaju da upravo ovakve bolesti mogu biti odgovorne za smanjenje broja spermija, abnormalnosti u pokretljivosti spermija i druge faktore koji direktno utječu na sposobnost oplodnje.

Posebno zabrinjavajuće je da autoimuni poremećaji često ostaju neprimijećeni ili se dijagnosticiraju kasno, što dodatno komplicira situaciju. Ovaj nedostatak rane dijagnoze i svijesti može dovesti do povećanog rizika od problema sa začećem. POVEZANO: Potencijalni uzroci za poteškoće sa začećem

Također, kod muškaraca može doći do prisutnosti antispermnih protutijela, koja ciljaju i uništavaju spermije, što može doprinijeti izazovima vezanim uz plodnost i sprečavanju uspješne trudnoće.

Ako začeće ostaje nedostižno tijekom dužeg razdoblja, posebno u slučaju problema s plodnošću ili ponavljajućih pobačaja, moguće je da će biti potrebna sveobuhvatna procjena mogućih autoimunih poremećaja kod oba partnera. POVEZANO: Što je sekundarna neplodnost i što je uzrokuje?

Pristup liječenju varira ovisno o konkretnom slučaju i vrsti poremećaja kako bi se osigurala muška plodnost. Nakon što se postavi dijagnoza autoimune bolesti, važno je započeti s pravilnim liječenjem te specifične bolesti. U nekim situacijama, uspješna kontrola autoimune bolesti može poboljšati plodnost. U drugim slučajevima, može biti potrebno dodatno liječenje neplodnosti kako bi se povećala šansa za trudnoću i/ili smanjio rizik od pobačaja. Učinkovito upravljanje simptomima autoimunih bolesti može povećati izglede za uspješnu trudnoću.

Liječenje

Muška plodnost i povezanost s proteinom Aire

Istraživači s Michigan State sveučilišta otkrili su novu vezu koju dijele autoimunološki sustav i muška neplodnost – nedostatak proteina nazvanog Aire. Taj protein je ključan za razvoj imunoloških stanica koje prepoznaju vlastite od stranih, a bez njega imunološki sustav napada vlastita tkiva, uključujući reproduktivne organe, uzrokujući autoimune bolesti.

Studija u časopisu American Journal of Pathology pokazuje da miševi bez Airea imaju poteškoće s plodnošću, slične onima kod muškaraca s autoimunim poliendokrinim sindromom tipa I (APS-1). Aire je gen koji se ispoljava u timusu, organu ključnom za podučavanje imunološkog sustava kako razlikovati vlastite od stranih stanica. Miševi bez Airea pokazali su smanjenu učestalost parenja i plodnosti te lošu kvalitetu spermija. Također, razvili su autoimune reakcije protiv različitih dijelova muškog reproduktivnog trakta. Zapanjujuće, dokazi o prisutnosti Airea pronađeni su i u testisima i prostati, što sugerira potencijalnu ulogu ovog gena neovisno o imunološkom sustavu u tim tkivima.

Ovo saznanje može pomoći u boljem razumijevanju muške neplodnosti i potencijalno otvoriti put prema tretmanima koji ciljaju imunološke stanice.

Autoimuni poremećaji i muška plodnost 3

Liječenje autoimunih bolesti koje utječu na plodnost muškaraca

Autoimuni poremećaji, skupina stanja u kojima imunološki sustav napada vlastite stanice i tkiva tijela, sve više dolaze u središte pažnje zbog njihovog potencijalnog utjecaja na mušku plodnost. Nove spoznaje o ovoj vezi otvaraju vrata za razvoj ciljanih terapija i strategija koje mogu poboljšati izglede za parove koji se suočavaju s poteškoćama u začeću.

U liječenju autoimunih poremećaja koji utječu na mušku plodnost, ključno je pravodobno prepoznavanje i dijagnoza. Stručnjaci preporučuju sveobuhvatan pristup koji uključuje multidisciplinarni tim liječnika, uključujući reumatologe, imunologe i specijaliste za reproduktivno zdravlje. Rani početak liječenja autoimunih poremećaja može značajno smanjiti rizik od komplikacija u plodnosti.

Terapije koje se primjenjuju za liječenje autoimunih poremećaja često se temelje na suzbijanju upalnog odgovora tijela. Imunomodulatori i protuupalni lijekovi mogu igrati ključnu ulogu u kontroliranju autoimunih reakcija. Pravilno upravljanje upalom može imati pozitivan utjecaj na opću funkciju reproduktivnih organa i kvalitetu sperme.

Pacijenti se često potiču da prate zdrave načine života kako bi poboljšali svoje izglede za plodnost. Uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i upravljanje stresom mogu podržati opće zdravlje tijela, uključujući i reproduktivne funkcije.

Na liječničkom pregledu

Sistemski eritemski lupus (SLE)…

…je kronična autoimuna bolest koja može zahvatiti različite dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, unutarnje organe i krvne žile. Liječenje SLE-a je kompleksno i obično uključuje pristup timskog liječenja koji se prilagođava svakom pacijentu.

Osnovni pristupi i terapije koje se često koriste u liječenju SLE-a:

Lijekovi protiv upale: Protuupalni lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) mogu pomoći kontrolirati simptome kao što su bol i naticanje zglobova.

Antimalarični lijekovi: Lijekovi poput hidroksiklorokina često se koriste u liječenju SLE-a jer mogu smanjiti simptome, upalne procese i pomoći u očuvanju zdravlja kože.

Kortikosteroidi: Kortikosteroidi se primjenjuju kako bi se kontrolirale upalne reakcije i smanjili simptomi bolesti. Međutim, dugotrajna uporaba može imati nuspojave pa se obično koriste u nižim dozama.

Imunosupresivni lijekovi: Ovi lijekovi potiskuju imunološki odgovor tijela kako bi kontrolirali autoimune reakcije. Primjenjuju se u težim slučajevima SLE-a, posebno kada su zahvaćeni unutarnji organi.

Biološki lijekovi: Ova nova generacija lijekova cilja specifične molekule koje igraju ulogu u autoimunom odgovoru. Oni mogu ciljati specifične simptome ili organe pogođene SLE-om.

Lijekovi za simptomatsko liječenje: Ovisno o simptomima, mogu se koristiti dodatni lijekovi kao što su analgetici za bol, lijekovi za smanjenje umora i druge simptomatske terapije.

Reumatoidni artritis (RA)…

…liječi se sličnim lijekovima kao i SLE. Međutim, postoje neke razlike pa će se za liječenje preporučiti:

Dugotrajna antireumatska terapija (DMARD): Ova skupina lijekova ima za cilj usporiti progresiju bolesti i smanjiti oštećenje zglobova. Methotrexate je često prvi izbor DMARD-a u liječenju RA.

Fizioterapija i vježbe: Fizioterapija može pomoći očuvanju pokretljivosti i funkcije zglobova. Posebno osmišljeni programi vježbi mogu pomoći jačanju mišića i ublažavanju boli.

Prilagodba načina života: Zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, upravljanje stresom i izbjegavanje pušenja može doprinijeti boljem upravljanju RA.

Kirurški zahvati: U težim slučajevima kada su zglobovi ozbiljno oštećeni, kirurški zahvati poput zamjene zglobova (artroplastika) mogu biti opcija.

Autoimuni poremećaji i muška plodnost 2

Antifosfolipidna protutijela (APLAS)…

…je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav proizvodi protutijela koja napadaju fosfolipide, koji su osnovne komponente staničnih membrana i krvnih žila. Liječenje APLAS-a ima za cilj smanjenje rizika od krvnih ugrušaka i upravljanje simptomima bolesti. To se čini na iduće načine:

Antikoagulacijska terapija: Osnovna komponenta liječenja APLAS-a je uporaba antikoagulacijskih lijekova kako bi se spriječila abnormalna zgrušavanja krvi. Često se koriste oralni antikoagulansi poput varfarina ili niskomolekularni heparin koji se primjenjuju injekcijama.

Aspirin: Nisko doza aspirina može se koristiti kako bi se smanjio rizik od tromboze i poboljšao protok krvi.

Kontrola krvnog tlaka i kolesterola: Muška plodnost povezana je i s povišenim krvnim tlakom te kolesterolom. Održavanje zdravog krvnog tlaka i kolesterola važno je za očuvanje zdravlja krvnih žila i smanjenje rizika od komplikacija.

Redovito praćenje: Osobe s APLAS-om trebaju redovito pratiti svoje zdravstveno stanje uz pomoć liječnika. Praćenje uključuje testiranje koagulacije krvi i procjenu rizika od krvnih ugrušaka.

Izbjegavanje faktora rizika: Pacijenti se potiču na izbjegavanje čimbenika rizika za krvne ugruške, poput pušenja, prekomjerne tjelesne težine i sjedilačkog načina života.

Napredak u istraživanju i razvoju terapija usmjerenih na autoimune poremećaje pruža nadu za parove koji se suočavaju s izazovima plodnosti. Individualizirani pristup liječenju, uz pažljivo praćenje od strane stručnjaka, može značajno poboljšati izglede za začeće. POVEZANO: Liječenje neplodnosti

Uz sve navedeno, važno je naglasiti da svaki pacijent treba biti pažljivo evaluiran i potrebno je pronaći tretman koji odgovara njegovim specifičnim potrebama i zdravstvenom stanju. Liječenje autoimunih poremećaja predstavlja izazovno, ali obećavajuće polje medicine koje neprestano evoluira kako bi se zaštitila muška plodnost.

POVEZANO: Muška plodnost: Koja će hrana pospješiti plodnost?