Planiranje trudnoće

Bolesti štitnjače tijekom planiranja trudnoće

Bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače tijekom planiranja trudnoće sa sobom nose specifične izazove na koje trebate obratiti pažnju. Štitnjača, smještena u prednjem dijelu vrata, mala je, ali vitalna žlijezda koja ima ključnu ulogu u našem tijelu. Njena primarna funkcija je proizvodnja i otpuštanje hormona štitnjače (T4 i T3), koji služe kao ključni regulatori metabolizma u svim tkivima i organima. Kada dođe do poremećaja u proizvodnji i lučenju hormona, poznatih kao hipertireoza i hipotireoza, pravovremena dijagnoza i liječenje su neophodni kako bi se spriječile teške posljedice na cjelokupno zdravlje naših tjelesnih sustava i organa. POVEZANO: Najčešći problemi sa štitnjačom kod žena

Bolesti štitnjače i reproduktivni sustav

Jedan od složenih sustava na koje utječe neuravnotežena razina hormona štitnjače je reproduktivni sustav. U slučaju hipotireoze, koja općenito dovodi do usporavanja metabolizma. Gdje žene reproduktivne dobi mogu doživjeti neredovite ili izostanke menstrualnih ciklusa. S druge strane, hipertireoza može uzrokovati ubrzanje menstrualnog ciklusa, praćeno pojačanim i bolnijim krvarenjem. Posljedično, neliječena i hipotireoze i hipertireoze može smanjiti vjerojatnost začeća. Međutim, klinička praksa pokazuje da je uspješno začeće moguće u takvim uvjetima. POVEZANO: Kako klamidija utječe na plodnost?

Nedijagnosticirana stanja štitnjače mogu predstavljati izazov za začeće, a također mogu dovesti do komplikacija u trudnoći. Nakon što se hiper ili hipotireoza učinkovito kontrolira, ne bi trebalo biti nikakvih prepreka za uspješnu trudnoću i rađanje zdravog djeteta. Najčešći uzrok pretjeranog rada štitnjače (hipertireoza) je Gravesova bolest. Ako se ne liječi, može dovesti do blažih i neredovitih mjesečnica, što otežava začeće. Nakon liječenja, osobe koje planiraju zatrudnjeti trebaju se podvrgnuti krvnom testu za procjenu funkcije štitnjače. Ako trudnoća nije planirana, potrebno je koristiti kontracepcijske metode tijekom i nakon liječenja jer se normalna plodnost može brzo vratiti. POVEZANO: Koliko brzo možete zatrudnjeti nakon uklanjanja spirale?

Vjerojatnost začeća

Bolesti štitnjače

Za osobe s neliječenom ili nedovoljno liječenom štitnjačom (hipotireoza), vjerojatnost začeća može biti smanjena. Žene mogu imati dulje ili jače mjesečnice, što potencijalno može dovesti do anemije. Ili njihove mjesečnice mogu potpuno prestati. Plodnost muškaraca također može biti pogođena, a niska razina hormona štitnjače može smanjiti šanse za očinstvo djeteta. Međutim, nakon što se primijeni odgovarajući lijek (kao što su tablete levotiroksina) i kada se razina hormona štitnjače vrati u normalu, šanse za uspješno začeće ili očinstvo značajno se povećavaju.

Ako planirate zatrudnjeti, važno je obavijestiti svog liječnika i idealno je podvrgnuti se krvnim pretragama prije trudnoće. Stručnjaci preporučuju da osobe koje uzimaju levotiroksin trebaju težiti održavanju razine TSH (hormona koji stimulira štitnjaču) u donjoj polovici referentnog raspona prije trudnoće. Budući da je to povezano s manjim rizikom od pobačaja.

POVEZANO: Ima li abortus utjecaj na začeće u budućnosti?