0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Posebnosti trudnoće s blizancima

Posebnosti trudnoće s blizancima mnogobrojne su, a danas ćemo pokušat predstaviti neke on najčešćih. Trudnoća s blizancima predstavlja jedinstvene karakteristike u usporedbi s trudnoćom s jednim djetetom. Dok neke osobe koje nose blizance mogu doživjeti glatku i zdravu trudnoću, važno je napomenuti da su rizici povezani s blizancima općenito veći od onih s jednom bebom.

Ako očekujete blizance, možete očekivati da ćete biti podvrgnuti češćem nadzoru tijekom trudnoće kako biste osigurali dobrobit i vas i vaše bebe. Fizički i emocionalno, trudnoća s blizancima može biti zahtjevnija i iscrpljujuća. Vjerojatno ćete doživjeti veći porast tjelesne težine, a uobičajene trudničke tegobe mogu se pojaviti ranije i biti izraženije. Ključno je dati prioritet brizi o sebi i dovoljno se odmarati kad god je to moguće.

Veća je vjerojatnost da će se blizanci roditi prije vremena. Uključite se u otvorene rasprave sa svojim liječnikom ili primaljom kako biste bolje razumjeli što možete očekivati tijekom rođenja vaših blizanaca. POVEZANO: Povezanost blizanaca prije rođenja

Kako bi se definitivno potvrdila ovakva trudnoća, najčešća metoda je prenatalni ultrazvuk, koji je neinvazivan i siguran i za majku i za bebe. Ovaj ultrazvuk omogućuje zdravstvenim djelatnicima da utvrde prisutnost dva fetusa u približno 99% slučajeva. Razni čimbenici povećavaju vjerojatnost začeća blizanaca. Uključujući poodmaklu dob majke, IVF, indeks tjelesne mase (BMI) iznad 30 i prethodnu povijest blizanaca.

Komplikacije trudnoće s blizancima

trudnoće s blizancima

Tijekom ranih faza trudnoće s blizancima žene često doživljavaju specifične znakove i simptome koji s vremenom postaju sve izraženiji. Kao na primjer osjećaj pokreta fetusa u više dijelova tijela, trbuh veći od prosjeka, brže debljanje i povišene razine hormona trudnoće (hCG i AFP). Zatim detekcija višestrukih otkucaja srca pomoću fetalnog Dopplera, povećana iscrpljenost i pojačani apetit.

Tipično, trudnoće s blizancima dođu do punog termina oko 37. tjedna, iako često ne traju toliko dugo. Iako postoje dostupni tretmani za sprječavanje prijevremenih trudova, oni nisu uvijek uspješni. Zbog većeg rizika od komplikacija povezanih s blizanačkim trudnoćama, prenatalna skrb se razlikuje od one kod pojedinačnih trudnoća.

Komplikacije koje se mogu pojaviti tijekom trudnoće s blizancima uključuju:

  • anemiju,
  • visoki krvni tlak,
  • prijevremeni porod,
  • spinu bifidu,
  • gestacijski dijabetes,
  • abnormalne razine amnionske tekućine,
  • intrauterino ograničenje rasta,
  • sindrom transfuzije blizanaca (gdje jedno dijete prima nedovoljno krvi, a drugo prima višak),
  • i drugi.

Kad se blizanci rode prije vremena, mogu se pojaviti dodatne komplikacije poput respiratornih poteškoća i poteškoća s hranjenjem. Kao i problema s regulacijom temperature, niske porođajne težine i problema s vidom.

Porođaj carskim rezom (C-rez) primarni je način poroda za blizance kako bi se potencijalne komplikacije svele na minimum. Međutim, ako dođe do blizanačke trudnoće bez komplikacija, može se razmotriti vaginalni porod. Način poroda odredit će se u dogovoru s liječnikom.

Tijekom trudnoće ženama se općenito savjetuje uzimanje dodatnih suplemenata, osobito folne kiseline. Kako bi se smanjio rizik od kongenitalnih poteškoća poput spine bifide. Za trudnoće s blizancima preporučuje se dnevna doza od 1 mg folne kiseline, u usporedbi s 0,4 mg za trudnoću s jednim djetetom. Učestalost posjeta liječniku veća je kod žena koje nose blizance i ultrazvuk blizanaca provodi se češće.

Kako su razine ljudskog korionskog gonadotropina više u blizanačkim trudnoćama, povraćanje i mučnina (jutarnje mučnine) češće prevladavaju. Međutim, jutarnje mučnine obično nestaju nakon 14. tjedna. Ali zapamtite da ako ima potencijalno puno komplikacija -ne znači da će se i dogoditi, uostalom sve se na kraju i isplati!

POVEZANO: Dvojajčani blizanci