Planiranje trudnoće

Mirovanje nakon spontanog pobačaja

Mirovanje nakon spontanog pobačaja Bebe.hr portal

Mirovanje nakon spontanog pobačaja zapravo i ne mora biti iznimno dug period jer se krvarenje obično smiri već nakon dva tjedna. Ipak, fizički oporavak nakon spontanog pobačaja različit je za svaku ženu. Mnogo ovisi o tome kada je došlo do gubitka trudnoće. Općenito, kasniji gubici trudnoće će imati teži fizički oporavak od ranijih pobačaja ili pobačaja u prvom tromjesečju.

 

Prvi dani neposredno nakon spontanog pobačaja

Neposredno nakon što je žena imala spontani pobačaj, liječnik će htjeti osigurati da je maternica potpuno prazna i da je sve očišćeno. U maternici ne smiju ostati komadići posteljice ili krvnih ugrušaka koji bi mogli dovesti do komplikacija u budućnosti. Neposredno nakon pobačaja, ne očekuje se da će se ovulacija u potpunosti nastaviti unutar četiri tjedna. Tako da ženina prva mjesečnica zbog toga može biti malo odgođena.

Srećom, većina trudnoća koje završe pobačajem ne utječu na buduće šanse za plodnost žene. I dalje može imati djecu i izuzetno je rijetko da ima ikakvih posljedica u budućnosti.

Možda vas još zanima: Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost?

Ipak, kasniji pobačaji su sasvim druga stvar. Jedna od stvari koja brine liječnike kada je riječ o kasnim pobačajima jest to da je možda otvor maternice (cerviks) oslabljen. U tom slučaju, kako trudnoća napreduje, vrat maternice počinje se omekšavati, skraćivati i otvarati. Zbog čega su ovojnice izložene bakterijama u vagini. Zbog toga može doći do preranog pucanja vodenjaka i spontanog pobačaja.

Dakle, iako većina spontanih pobačaja neće imati nikakvog utjecaja na sljedeću trudnoću, postoje neke potencijalne komplikacije na koje je potrebno obratiti pažnju.

 

Mirovanje nakon spontanog pobačaja

 width=

 

Mirovanje poslije spontanog pobačaja zapravo neće trajati previše dugo. Većina žena trebala bi se fizički osjećati dobro nakon dva ili tri dana. Međutim, neke žene mogu doživjeti krvarenje i do dva tjedna nakon pobačaja, što obično može biti popraćeno osjećajem ekstremnog umora.

Sasvim je uobičajeno da žene koje su doživjele spontani pobačaj pate od mjesečnih grčeva. Kao i emocionalnog i fizičkog naprezanja kao izravne posljedice pobačaja. Žene mogu patiti od ovih simptoma do mjesec dana (ili ponekad i dulje u nekim slučajevima) nakon pobačaja.

U slučaju spontanog pobačaja koji je uključivao kirurški zahvat, liječnik će vam vjerojatno propisati lijek protiv bolova za ublažavanje grčeva. Možda će propisati antibiotike i/ili lijek koji pomaže maternici da ostane stegnuta kako bi se smanjilo krvarenje. Većina žena može nastaviti normalne aktivnosti dan ili dva nakon zahvata. Ali će morati izbjegavati tampone i spolne odnose oko dva tjedna kako bi se izbjegla infekcija.

POVEZANO: Koji su znakovi pobačaja?