Prehrana

7 ideja za šareni pire od povrća

Šareni pire od povrća

Foto: KamranAydinov /Freepik

Šareni pire od povrća ukusno je i zdravo jelo koje se može pripremiti na različite načine. Osim klasičnog pirea od krumpira, postoje brojne šarene kreacije pirea od različitog povrća koja će zadovoljiti vaše ukuse i pružiti vam raznolikost u prehrani.Smislili smo nekoliko ideja za šarene pire varijante koje možete isprobati već danas.

  1. Slatki krumpir i mrkva: Kombinacija slatkog krumpira i mrkve stvara nevjerojatno ukusan pire bogat vitaminima i antioksidansima. Skuhajte slatki krumpir i mrkvu zasebno, zatim ih zajedno izgnječite dodajući maslac, sol, papar i po želji malo cimeta za dodatnu aromu.
  2. Brokula i cvjetača: Ova kombinacija zelenog i bijelog povrća stvara pire s blagom aromom koja se savršeno slaže s raznim jelima. Kuhajte brokulu i cvjetaču dok ne omekšaju, zatim ih izgnječite i začinite maslacem, svježe mljevenim paprom i malo soka od limuna.
  3. Batat i špinat: Batat (slatki krumpir) i špinat savršeni su partneri za pire od povrća koji je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima. Kuhajte batat dok ne postane mekan, dodajte svježi špinat i pirjajte ih zajedno na mrvici maslinova ulja. Začinite solju, paprom i dodajte malo ribanog parmezana za dodatnu aromu.
  4. Tikvica i buča: Ova kombinacija daje pireu svijetlu boju i bogat okus. Skuhajte tikvice i komadiće buče, izgnječite ih i začinite uljem (vrsta po želji), solju, paprom i dodajte malo svježeg timijana ili ružmarina za aromu.
  5. Cvjetača i kopriva: Cvjetača je odlična za pire jer daje kremastu teksturu, a dodatak koprive donosi bogatstvo hranjivim tvarima. Kuhajte cvjetaču i koprivu, izgnječite ih zajedno i začinite s maslacem, solju, paprom i dodajte malo nasjeckanog češnjaka za dodatnu aromu.
  6. Pire od graška i mente: Ovo je osvježavajuća i šarena kreacija. Kuhajte grašak, izgnječite ga i dodajte mu svježu mentu, malo maslaca, soli i papra. Ovaj pire savršeno se slaže s mesom ili ribom.
  7. Mrkva i đumbir: Kombinacija slatke mrkve i pikantnog đumbira stvara zanimljiv okus. Kuhajte mrkvu, izgnječite je i dodajte joj svježi, naribani đumbir, malo maslaca, soli, papra i malo limunove kore za svježinu.

Ove su ideje samo početak, a mogućnosti su gotovo beskonačne kada je riječ o kreiranju šarenih pirea od povrća. Pustite mašti na volju, kombinirajte različite vrste povrća i začina, i uživajte u zdravim i ukusnim obrocima.

POVEZANI ČLANCI: Recepti od Patlidžana