Savjeti i njega

Kandidijaza: Uzroci, simptomi i liječenje

kandidijaza

Kandidijaza je gljivična infekcija koju uzrokuje gljivica Candida koja se prirodno nalazi u ljudskom tijelu. Posebno u ustima, crijevima i genitalnom području, ali normalno se drži pod kontrolom od strane imunološkog sustava i drugih bakterija u tijelu. Međutim, određeni uvjeti kao što su smanjeni imunitet, dijabetes, trudnoća, antibiotici, oralni kontraceptivi ili hormonska neravnoteža mogu dovesti do prekomjernog rasta Candide, što dovodi do kandidijaze. POVEZANO: 7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće

Kandidijaza simptomi

Simptomi kandidijaze uključuju svrbež, iritaciju, crvenilo i oticanje u zahvaćenom području, kao i bijeli ili kremasti iscjedak u vaginalnoj kandidijazi. Tijekom života tri od četiri žene najmanje će jednom imati gljivičnu infekciju vagine i/ili vulve. Kandidijaza se može dijagnosticirati na temelju ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscjetka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne pretrage najčešće nepotrebne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza, može se načiniti kultura vaginalnog obriska na specijalnoj podlozi.

Liječenje

Kandidijaza se obično liječi antimikoticima, a ponekad se preporučuje i promjena prehrane i načina života kako bi se spriječio ponovni nastanak infekcije. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno. Kao prevencija ali i kao nadopuna tokom liječenja preporuča se prehrana s maksimalno smanjenim unosom ugljikohidrata. Ali i smanjenim unosom masti, mlijeka i mliječnih prerađevina, alkoholnih pića te orašastih plodova.

Paralelno uzimanje probiotika povoljno djeluje na ravnotežu crijevne mikroflore inhibirajući rast “štetnih” bakterija, poboljšavaju probavu, jačaju imuni sustav te povećavaju otpornost prema infekcijama.

Trajanje liječenja ovisi o težini infekcije i tome gdje se nalazi u tijelu. Uobičajeno trajanje liječenja kod žena s vaginalnom kandidijazom je obično jedan do tri dana za većinu krema, masti ili vaginalnih tableta. Kod težih infekcija, može biti potrebno duže trajanje liječenja. Za muškarce s kandidijazom na genitalijama, trajanje liječenja obično je duže i može biti potrebno nekoliko tjedana terapije.

Ako imate simptome kandidijaze, najbolje je posjetiti liječnika kako bi se postavila dijagnoza i preporučio odgovarajući tretman.

POVEZANO: Što su ginekološki brisevi, a što papa test?