Savjeti i njega

Priče kojima su nas plašili kad smo bili djeca

Priče kojima su nas plašili

Priče kojima su nas plašili kada smo bili djeca danas nas rijetko kada uznemiravaju, ali nekada su nam stvarale noćne more. Mnogi su roditelji, kada bi ih djeca izludjela plačem ili neposluhom, posezali za strašnim pričama. Najčešće o nadnaravnim bićima koja će doći po njih i uzeti ih ako ne prestanu biti zločesta. Ovo je bio jedan od načina na koji su se nosili s neposlušnom djecom. Koja na primjer odbijaju obući se, pospremiti sobu, jesti ili napravit neku drugu neophodnu radnju kako bi se dan mogao nastaviti.

U Hrvatskoj, kao i u svijetu, postoje različite priče o bićima koja kažnjavaju i otimaju zločestu djecu. Neke od tih likova i priča veoma su slične i u mnogo se segmenata zapravo poklapaju. Često su različita samo imena likova i neki detalji priča.

Priče kojima su nas plašili u Hrvatskoj

Babaroga jedan je od najstrašnijih likova naših djetinjstva. Priča o Babarogi (ili Baba Jagi) zapravo je potekla iz Rusije, i dio je slavenske mitologije. Ne postoji dijete koje nije čulo za ovu opasnu i podlu staricu s rogovima koja živi u kući s kokošjim nogama i otima malu djecu. Naravno, Babaroga dolazi isključivo po onu djecu koja se loše ponašaju i koja ne slušaju svoje roditelje.

Krampus je strašni lik koji stoji uz bok Sv. Nikoli koji djeci donosi poklone. Ako smo bili dobri, roditelji bi nam govorili kako će nas posjetiti Sv. Nikola i ostaviti nam poklone u čizmici. A u slučaju da smo bili zločesti i neposlušni – posjetit će nas Krampus. On će nam umjesto poklona u čizmici ostaviti samo jednu šibu. Krampusa se na crtežima uvijek prikazivalo kao lika s gustom crnom dlakom, papcima umjesto stopala, s rogovima na glavi i šibama u rukama. (Uvijek nam je izgledao pomalo kao utjelovljenje vraga…). POVEZANO: Ideje za darove za dan Svetog Nikole

Vještice su bile dio gotovo svih priča koje su nam pričali kada smo bili djeca. Uvijek su opisivane kao opasne starice s dugim nosom i bradavicama po licu. Jedna od najčešćih priča kojima su nas plašili bila je ona da vještice hvataju zločestu djecu kako bi ih skuhala u velikom kotlu i na kraju pojela. Brrrrr.

Ako piješ kavu, narast će ti rep!“ – jedna od onih rečenica koja nas je plašila kao dijete. Budući da je većina nas gledala svoje roditelje i bake kako ispijaju jutarnju kavu, ne čudi da smo poželjeli probati piće u kojem su toliko uživali. Unatoč mogućnosti izrasta repa. Kako bi nas pokolebali, roditelji su nam uvijek govorili kako djeca ne mogu piti kavu jer će im na magičan način narasti rep ako popiju i samo jedan gutljaj. S obzirom na to da nitko nije želio svijetom hodati s repom, poslušali smo ih tada.

POVEZANO: Znakovi nezdravih granica u odnosima