Savjeti i njega

Strah od odbijanja: znakovi, blokade i rješenja

Strah od odbijanja je uobičajen i razumljiv strah i može biti normalan dio ljudskog bića. Naši su se preci oslanjali na to da će biti prihvaćeni u skupini radi preživljavanja, pa drevni dijelovi ljudskog mozga, uključujući amigdalu, mogu registrirati odbacivanje kao opasno po život. 

Uobičajeni strahovi vezani uz odbacivanje, kao što je strah od javnog nastupa, mogu biti normalni i očekivani. Ali mogu uzrokovati probleme kada počnu negativno utjecati na život osobe ili stati na put mogućnostima.

Ljudi koji imaju strah od odbijanja boje se da se neće svidjeti drugima, da će biti napušteni, da se neće uklopiti ili biti sami. Mogu se boriti s niskim samopoštovanjem, nedostatkom samopouzdanja, sramom ili krivnjom te troše puno vremena i energije brinući se o tome što drugi misle o njima. POVEZANO: 8 znakova da previše udovoljavate drugima i kako prestati

Kako prepoznati strah od odbijanja?

Postoje znakovi koji se prvenstveno mogu vidjeti i osjetiti prema motivaciji na temelju koje donosite odluke a najčešće uključuju:

 • Želju ugoditi drugima. Često “ugađanje ljudima” i usredotočenost na izbjegavanje neodobravanja drugih.
 • Preuzimanje previše odgovornosti.
 • Problem/strah reći “NE”.
 • Osobe koje previše rade. Međutim mogu izbjegavati započeti projekte, zadatke ili ciljeve gdje postoji mogućnost neuspjeha.
 • Skrivanje svojih pravih misli/osjećaja od drugih..
 • Ostajanje u nezdravim vezama/odnosima.
 • Strah od neuspjeha. Takve osobe kompenziraju svoj strah od neuspjeha ili odbijanja tako što daju sve od sebe ili teže perfekcionizmu.
 • Suovisnost.
 • Podnošenje i prevelika tolerancija lošeg tretmana drugih.
 • Lako se osjećate posramljeno.
 • Pokazuju znakove niskog samopoštovanja i teško vjeruju u sebe.
 • Problem sa obuzdavanjem emocija kada se osjećate odbačeno.

Koga pogađa i koliko je česta?

Postoji ograničeno dostupno istraživanje o tome tko točno doživljava strah od odbijanja i koliko je to uobičajeno. Ali čini se da se to stanje najčešće događa kod osoba s ADHD-om . Stručnjaci su ga također povezali s drugim poremećajima osobnosti i raspoloženja. Ali potrebno je više istraživanja o tome tko ima ovaj problem i koliko je čest.

Kako nas strah od odbijanja može nas blokirati?

strah od odbijanja

Strah od odbijanja može nas blokirati na različite načine, ovisno o osobi i situaciji. Primjerice:

Izbjegavanje novih situacija: Strah od odbijanja može nas potaknuti da izbjegavamo situacije u kojima postoji mogućnost da budemo odbijeni. Možda se suzdržavamo od sudjelovanja u društvenim događajima, upuštanja u nove veze ili traženja novih prilika na poslu. To može ograničiti naš rast i razvoj te nas spriječiti da iskusimo nove i uzbudljive stvari.

Nisko samopouzdanje: Može nam narušiti naše samopouzdanje. Kada se bojimo odbijanja, možda se osjećamo manje vrijednim ili nesigurnim u sebe. To može utjecati na našu sposobnost da se izrazimo, postavimo granice ili tražimo ono što želimo u životu.

Perfekcionizam: Pokušavamo izbjeći odbijanje tako da se trudimo biti savršeni i udovoljiti očekivanjima drugih ljudi. No takav perfekcionizam može biti iscrpljujući i ograničavajući, jer nas sprečava da se opustimo i prihvatimo da nismo besprijekorni.

Socijalna izolacija: Može nas potaknuti da se povučemo i izoliramo od drugih ljudi. Možemo se bojati uspostaviti nove veze ili povezati se s drugima iz straha da ćemo biti odbačeni. No socijalna izolacija može negativno utjecati na naše emocionalno i mentalno blagostanje te nas držati u začaranom krugu straha.

Kako se nositi sa strahom od odbijanja?

Rad na samopouzdanju: Razvijanje zdravog samopouzdanja može nam pomoći da se suočimo s strahom od odbijanja. To možemo postići radom na prihvaćanju sebe, prepoznavanju vlastite vrijednosti i postizanju ciljeva koji nam daju osjećaj zadovoljstva i postignuća.

Promjena percepcije odbijanja: Važno je promijeniti način na koji doživljavamo odbijanje. Umjesto da ga tumačimo kao osobni neuspjeh, možemo ga sagledati kao prirodni dio života i mogućnost za rast. Odbijanje ne mora odražavati našu vrijednost kao osobe. Zapravo u tome i je razlika. Shvaćanje da je odbijanje put do uspjeha, a ne konačni rezultat.

Neuspjeh i odbacivanje su nešto što svatko doživi u nekom trenutku u životu. Razumijevanje i prihvaćanje toga dio je upravljanja strahom. Ako se nađete suočeni s tim osjećajima, pronalaženje zdravih načina prihvaćanja i obrade onoga što osjećate može vam pomoći da izbjegnete trenutne reakcije koje biste kasnije poželjeli povući.

POVEZANO: Što je i kako funkcionira kognitivna bihevioralna terapija?