Savjeti i njega

Zašto je važno cijepiti se protiv humanog papiloma virusa (HPV)?

HPV

HPV je najčešća spolno prenosiva infekcija, gdje više od 90% novih infekcija nestane ili se ne može otkriti unutar jedne do dvije godine. Perzistentna infekcija nekim tipovima HPV-a može tijekom godina napredovati do raka grlića maternice. Kao i do drugih anogenitalnih karcinoma, uključujući rak vagine, vulve, penisa i anusa, te do raka orofarinksa.

Prva infekcija HPV-om često se događa oko dobi u kojoj počinju spolni odnosi, a prekanceroze grlića maternice otkrivaju se kasnije. Rak vrata maternice obično se dijagnosticira desetljećima nakon infekcije. POVEZANO: Što su ginekološki brisevi, a što papa test?

Kako se širi zaraza?

Infekcija HPV-om se širi intimnim dodirom kože ili sluznice. Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je istaknuti da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože s kožom, što uključuje predigru i maženje. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Prvi se znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, zbog čega je teško utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze.

Tipovi HPV-a

Identificirano je više od 200 različitih tipova HPV-a, uključujući približno 40 tipova koji inficiraju epitel sluznice. Dvanaest tipova definirano je kao onkogeni (ili visokorizični), a 8 do 12 tipova kao vjerojatno ili moguće onkogeni.

Tip HPV16 ima najveći rizik od progresije u rak. Gotovo svi karcinomi vrata maternice mogu se pripisati HPV-u. Diljem svijeta HPV16 i HPV18 odgovorni su za približno 70% karcinoma grlića maternice. HPV6 i HPV11, koji nisu klasificirani kao onkogeni, uzrokuju gotovo sve slučajeve anogenitalnih bradavica i rekurentne respiratorne papilomatoze.

Diljem svijeta procjenjuje se da se oko 690 000 karcinoma može pripisati HPV-u svake godine, a rak grlića maternice je najčešći. Većina slučajeva raka grlića maternice i povezanih smrti događa se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje probir za rak grlića maternice nije široko dostupan. Visoko učinkovita profilaktička cjepiva mogu spriječiti infekciju i smanjiti teret bolesti izazvan HPV-om. POVEZANO: Kolposkopija: Kako izgleda i kada je potrebna?

Kako se zaštititi i kakvu zaštitu pruža cjepivo?

Prevencija infekcija HPV-om može uključivati manji broj spolnih partnera, i još važnije cijepljenje. Te sekundarnu prevenciju – organizirani probir (engl. screening) žena na karcinom cerviksa (PAPA test).

Cjepiva protiv HPV-a ciljaju tipove HPV-a koji uzrokuju većinu karcinoma. U kliničkim ispitivanjima, cjepiva su imala visoku učinkovitost u prevenciji prekanceroza koje se mogu pripisati HPV cjepivu. Odnosno sprečava oko 90 % karcinoma cerviksa, oko 70 – 80 % premalignih promjena na cerviksu, oko 90 % anogenitalnih bradavica te smanjuje učestalost abnormalnog rasta tkiva vulve, vagine i anusa.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da cjepivo protiv HPV-a stvara dugotrajnu zaštitu, dulju od 10 godina. Na taj način mladi su zaštićeni u razdoblju početka spolnog života i osnivanja trajne, uzajamno vjerne veze.

Kojim se HPV cjepivom cijepi u Hrvatskoj?

HPV

Cijepljenje se u Hrvatskoj provodi devetvalentnim cjepivom pod nazivom Gardasil 9 za sljedeće tipove HPV-a: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. I protiv sljedećih bolesti uzrokovanih HPV-om: premalignih lezija i raka koji zahvaćaju vrat maternice (cerviks), stidnicu (vulvu), rodnicu (vaginu) kod ženskog spola i čmar (anus) kod oba spola, spolnih bradavica (Condyloma acuminata) kod oba spola.

Sažetak opisa svojstava lijeka i Upute o lijeku su za ovo cjepivo javno su dostupni na stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode http://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova

U Sjedinjenim Državama rutinsko cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se u dobi od 11 ili 12 godina; cijepljenje se može započeti u dobi od 9 godina. Preporuča se cijepljenje do 26. godine života za prethodno necijepljene osobe.

Dobrovoljno i besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj omogućeno je za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole. Cijepljenje je od 2019. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva besplatno je i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti (uključujući i 25. godinu). Cjepivo je registrirano za sve osobe od 9. godine starosti na dalje, te se može omogućiti i cijepljenje ranije od 14. ili 15. godine na individualan zahtjev.

Broj cijepljene djece i mladih višestruko se povećao od 2016. godine kada je prvu dozu primilo 5.282 djece i mladih do 21.306 cijepljenih prvom dozom u 2022. godini.

Učenice i učenike te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine. A osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sve informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju.

Izvor: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp2108502?query=WB

Izvor: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/cijepljenje-protiv-humanog-papiloma-virusa-hpv/

POVEZANO: Vrste ginekoloških stanja koje mogu uzrokovati bol tijekom seksa