Mame Savjeti i njega Trudnice

Kolposkopija: Kako izgleda i kada je potrebna?

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene (lezije) vrata maternice. Rjeđe, postupak se proširuje i na rodnicu i stidnicu. Tijekom postupka, poseban osvijetljeni mikroskop koji se zove kolposkop povećava tkivo koje oblaže vaš vrat maternice i vaginu. Ako liječnik uoči bilo kakve abnormalnosti, može uzeti uzorke tkiva (biopsije) koji se mogu testirati u laboratoriju na kancerozne ili prekancerozne stanice. POVEZANO: Što su ginekološki brisevi, a što papa test?

Kada je kolposkopija potrebna?

Vaš će ginekolog preporučiti kolposkopiju ako imate :

  • abnormalne rezultate Papa testa,
  • abnormalne rezultate tijekom pregleda zdjelice,
  • ili ste dobili pozitivan test na HPV (humani papiloma virus).

Ako se pitate trebate li se unaprijed brinuti ako liječnik zatraži kolposkopiju – odgovor je ne. Čak i ako imate prekancerozne stanice, malo je vjerojatno da će postati kancerozne dok čekate na termin. Kolposkopija može omogućiti vašem liječniku da rano identificira i liječi prekancerozne stanice tako da se ne morate brinuti oko dijagnoze raka. Radi se o preventivnom postupku koji će vam pomoći da ostanete zdravi. POVEZANO: Nezdrava hrana u trudnoći izaziva žudnju za šećerom kod beba!

Kako pregled izgleda?

Kolposkopija

Kolposkopija obično nije ništa neugodnija od Papa testa. Neće vam trebati nikakva anestezija. Dok ležite na klasičnom stolu za preglede, Vaš će ginekolog umetnuti instrument koji se zove spekulum koji će proširiti vašu vaginu tako da vrat maternice bude vidljiv. Zatim će pogledati kroz kolposkop kako bi izbliza vidio vašu vaginu i grlić maternice. Kolposkop ima ugrađeno svjetlo i leće poput binokulara koje vašem ginekologu olakšavaju pregled vašeg grlića maternice. Kolposkop će cijelo vrijeme ostati izvan vaše vagine.

Vaš liječnik će pomoću pamučnog štapića nanijeti otopinu octene kiseline na vrat maternice. Možete primijetiti blagi osjećaj peckanja. Ali vjerojatno nećete ni to osjetiti.

Kolposkopija je relativno bezbolna. Možete osjetiti blagi pritisak kada spekulum uđe u vašu vaginu. Možda ćete osjetiti lagano peckanje kada otopina dođe u dodir s grlićem maternice.

POVEZANO: Kako spriječiti vaginalni svrbež?