0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kosa u trudnoći: Stvari koje možete očekivati

Kosa u trudnoći kod mnogih žena prolazi različite faze i mijenja se ovisno o stadiju trudnoće u kojem se nalaze. Tijekom trudnoće neke žene primjećuju da im kosa postaje gušća te da je ima više nego inače. Nakon trudnoće može doći do gubitka kose zbog promjena u razini hormona. No, nema mjesta panici. Nakon nekog vremena, sve će se vratiti na staro.

Vaša bi vas kosa u trudnoći mogla iznenaditi!

Prema Američkom fakultetu opstetričara i ginekologa (ACOG), hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu uzrokovati dodatni rast dlaka na glavi i tijelu. Neke žene mogu primijetiti rast dlaka na područjima gdje obično nemaju dlake, uključujući lice, prsa, trbuh i ruke.

Kosa također može postati gušća, a to ćete primijetiti obično otprilike  oko 15. tjedna trudnoće. Pojedinačni pramenovi kose ne postaju deblji, ali povećanje estrogena tijekom trudnoće uzrokuje da kosa dulje ostane u fazi rasta. U drugim slučajevima, kosa može postati tanja ili otpasti. To se može dogoditi zbog smanjenja estrogena.

Ipak, vaša kosa trebala bi se vratiti u svoje prethodno stanje unutar 6 mjeseci nakon poroda.

POVEZANO: Ublažite strije nakon poroda

Savjeti

kosa u trudnoći

Suha kosa – Pretjerano pranje kose lišava vaše ionako suhe pramenove njihovih prirodnih ulja, stoga nemojte prečesto prati kosu ako ste tijekom trudnoće imali suhu kosu. Nemojte preskakatii regenerator, jer ekstra suha kosa ima koristi od sredstva za omekšavanje bogatog vlagom nakon šamponiranja. Ako sušite kosu, uvijek koristite najnižu postavku topline.

Masna kosa – Posegnite za šamponima za piling i regeneratorima za zadržavanje vlage kako biste kontrolirali masnoću bez pretjeranog skidanja vlage s vaše kose. Pametno je preskočiti proizvode sa silikonom, uljima ili lanolinom koji mogu otežati kosu.

Lomljiva kosa – Riješite ovu situaciju nježnim regeneriranjem i šamponiranjem (bez trljanja!). Sušite kosu na zraku ili je zamotajte u upijajući ručnik umjesto da uključujete sušilo za kosu. Koristite češalj sa širokim zupcima na mokroj kosi za raščešljavanje, umjesto četke, koja može povući i pokidati osjetljive pramenove

Kosa bez volumena – Moguće je da će vaša kosa potpuno izgubiti volumen. Srećom, to nije nerješivo. „Napumpajte“ volumen mlohave kose sprejom za teksturu ili stavite pjenu na korijen. A zatim okrenite glavu naopačke da je osušite pomoću najniže temperature s okruglom četkom.

POVEZANO: Kako vratiti svoje staro tijelo nakon poroda?