12 do 24 tjedna Trudnice

Stiže beba ili više njih

Stiže beba ili više njih Bebe.hr portal

Saznajte kako odrediti očekujete li dvojčeke, ili čak i više od toga!

Ako vam se čini da je vaša trudnoća jako neobična, možda se pitate nosite li više od jedne bebe. Pogotovo ako primjećujete da vam je trbuh možda malo izbočeniji nego što bi trebao biti. A zatim se, s osjećajem krivnje, sjetite one velike vrećice čipsa od paprike koju ste utrpali u sebe između dva napadaja mučnine. “Jedem li previše?” pitate se dok gledate svoj odraz u zrcalu, pipkajući si trbuh na kojem su se, ne tako davno, ocrtavali trbušni mišići.

Višeplodna trudnoća ponekad ima i posebne pokazatelje. Jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije. Ali to nije pravilo. Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast maternice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Do kraja drugoga tromjesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kilograma, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kilograma.

 

KAKO OTKRITI VIŠEPLODNU TRUDNOĆU?

Možda ste sumnjičavi zato što se ujutro jednostavno ne možete izvući iz kreveta. Jedva dižete glavu s jastuka. Znate da je normalno da se osjećate premoreno u ranoj trudnoći, ali ovo vam se čini zaista pretjerano. Osjećate se kao da vas je pregazio kamion. Kada zbrojite sve navedeno, neizbježno je pitanje: “Nosim li više od jedne bebe?” Žene sa slučajevima višeplodne trudnoće u obitelji, one koje su već imale višeplodnu trudnoću ili trudnoća iza 35. godine neki su od razloga zašto nosite dvojčeke ili trojčeke. Jedini pravi način za utvrđivanje višeplodne trudnoće jest pregled ultrazvukom i to tijekom prvog tromjesečja. Ultrazvuk je poprilično sigurno sredstvo otkrivanja blizanaca, no ako se radi o višeplodnoj trudnoći, ponekad je teško otkriti točan broj plodova.

 

KAKO SE NOSITI S VIŠEPLODNOM TRUDNOĆOM?

Ako se vaše dvojbe pokažu istinitima, trebat će neko vrijeme da se priviknete. Ovisno o tome je li trudnoća bila željena, spoznaja da čekate više od jedne bebe – što znači visokorizičnu trudnoću – može biti šokantna. Ako su vam pak rekli da nosite trojčeke, ili više beba, to su prilično zastrašujuće vijesti, s obzirom na to da što više beba nosite, veći je i rizik. No možda vas vijest da ćete imati više od jedne bebe i jako razveseli. Kada dođe vrijeme za to, potražite pomoć i pripremite malo više pelena.