0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Dohrana za bebe

Dohrana za bebe

Dohrana za bebe podrazumijeva uvođenje nešto gušće odnosno kruće i raznovrsnije hrane. Ova faza, poznata kao odvikavanje ili dohrana, obično počinje kada je dojenče staro oko 4 do 5 mjeseci. Važno je započeti s malim žlicama polu-čvrste hrane. POVEZANO: Kada i kako uvesti krutu hranu?

Tijekom ovog prijelaza, uobičajeno je da bebe ispljunu hranu dok uče gutati gušću hranu. Važno je napomenuti da ovakvo ponašanje ne znači nužno da nisu gladni ili da im se hrana ne sviđa. Nakon što dojenče razvije tu vještinu, ponudite mu male količine hrane tri do četiri puta dnevno. Kako se broj dodatnih obroka povećava, postupno smanjite količinu mlijeka koju dajete bebi.

Oko petog do šestog mjeseca starosti ukupna količina hrane ne smije biti veća od 20 do 25 čajnih žličica, podijeljenih u tri do četiri mala obroka. Ovo ograničenje nastaje zbog ograničenog kapaciteta bebinog želuca.

Slijedeći ove smjernice, možete osigurati nesmetan prijelaz na dohranu i pružiti svojoj bebi odgovarajuću prehranu dok istražuje sve veći izbor hrane. POVEZANO:Hrana koja sadrži probiotike koju mogu jesti bebe

Dohrana za bebe uključuje sljedeće programe:

Dodatna prehrana „pod pokrivačem“: Privremeno rješenje za visokorizične skupine djece tijekom hitnih slučajeva kako bi se spriječilo pogoršanje stanja prehrane.

Ciljana dopunska prehrana: Daje se određenim skupinama beba na temelju utvrđenih kriterija za smanjenje teške pothranjenosti.

Dodatna prehrana povezana s terapeutskom prehranom: Daje se djeci koja su završila s terapeutskom prehranom, ali još uvijek pokazuju umjerenu pothranjenost. Ovi programi imaju za cilj odgovoriti na specifične prehrambene potrebe i spriječiti tešku pothranjenost. POVEZANO: Dijete vegetarijanac: Za ili protiv?

Kako bi se osiguralo da beba dobiva potrebnu prehranu, dohrana za bebe treba ispunjavati sljedeće kriterije:

  • Pravovremenost: Dohranu treba uvesti u odgovarajuće vrijeme kada su djetetove potrebe za energijom i hranjivim tvarima veće od onoga što se može osigurati isključivo dojenjem.
  • Adekvatnost: Dohrana bi trebala sadržavati dovoljno energije, proteina i esencijalnih mikronutrijenata kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe djeteta koje raste.
  • Sigurnost: Ključno je da se dohrana skladišti i priprema na higijenski način. Dijete treba hraniti čistim rukama i čistim priborom, izbjegavajući korištenje bočica i varalica.
  • Pravilno hranjenje: Dohranu treba davati kao odgovor na djetetove signale gladi i sitosti. Učestalost obroka i veličina porcija trebaju odgovarati dobi djeteta.

Roditelji igraju ključnu ulogu u osiguravanju odgovarajuće prehrane dojenčadi. Trebali bi aktivno reagirati na djetetove znakove gladi, istovremeno ga potičući da jede.

Dohrana postaje osobito važna kada se majka suoči s izazovima u dojenju, bilo zbog potpunog ili djelomičnog izostanka mlijeka, uzrokovanog zdravstvenim stanjem.

Dohrana za bebe nudi nekoliko prednosti za zdravlje i prehranu beba. Osigurava dodatne hranjive tvari kao što su vitamini A i C, željezo, proteini i drugi bitni elementi koji možda nedostaju u njihovoj redovnoj prehrani. Uvođenje raznovrsne hrane poput mahunarki, žitarica, sokova, voća i juha na bazi povrća pomaže dojenčadi da istraže različite okuse i teksture. Kako se probava poboljšava, hrana životinjskog podrijetla i mliječni proizvodi mogu se postupno unositi.

POVEZANO: Početak dohrane bebe