1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Popularne metode za odvikavanje od dude

odvikavanje od dude

Kada je pravo vrijeme za odvikavanje od dude ovisit će o individualnim preferencijama i razvoju djeteta. Nema strogog datuma kada bi se to trebalo dogoditi. Međutim, Američka pedijatrijska akademija (AAP) savjetuje da pričekate dok vaše dijete ne napuni najmanje 12 mjeseci prije početka procesa odvikavanja.

Ova preporuka proizlazi iz činjenice da korištenje dude za vrijeme spavanja može smanjiti rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS). Postoji važna iznimka od ove smjernice: ako je vaše dijete sklono upalama uha, mudro je posavjetovati se s liječnikom o mogućem prekidu korištenja dude između 6 i 12 mjeseci.

Pravo vrijeme da vaše dijete ostavi dudu

AAP predlaže nuđenje dude (nakon uspostavljanja dojenja) kao sredstvo za smanjenje rizika od SIDS-a. Međutim, općenito se savjetuje da se duda prestane koristiti u dobi od 2 do 4 godine. A kada je u pitanju Američka akademija pedijatrijske stomatologije (AAPD) slažu se da je nehranjivo sisanje normalno za bebe i malu djecu. Ali preporučuju odvikavanje od dude do dobi od treće godine kako bi se smanjio rizik od dentalnih malkluzija.

Određivanje optimalnog vremena za odvikavanje od dude nije jednostavno. Ako nisu sigurni, roditelji bi se trebali posavjetovati sa svojim pedijatrom kako bi odredili najbolji način djelovanja za svoje dijete. Možda bi bilo vrijedno razmisliti o tome da svom djetetu dopustite samoodvikavanje, budući da u dobi između 6 mjeseci i 3 godine doživljava značajne razvojne skokove. Uklanjanje njihove samoumirujuće metode tijekom ovog vremena može biti u najmanju ruku prilično izazovno. POVEZANO: Pomozite djetetu da prestane grickati nokte

Metode za odvikavanje bebe ili malog djeteta od dude

Postoje različiti pristupi za odvikavanje od dude, pa odaberite onaj za koji mislite da najbolje odgovara vašem djetetu. Neki roditelji smatraju da je hladni pristup najučinkovitiji. Dok drugi radije postupno ograničavaju dnevnu upotrebu prije nego što je postupno izbace iz noćne rutine. Uvođenje novog rituala odlaska na spavanje također može biti od pomoći.

Hladni pristup: Nekim roditeljima najbolje odgovara određivanje određenog datuma za odbacivanja dude. Ako vam se ovaj pristup sviđa i čini se izvedivim za vaše dijete, to može biti vaša preferirana metoda. Možete ju olakšati tako da kažete da je mačak ili pas odnio dudicu.

Ograničenje uporabe: Postupan i nježan proces odvikavanja može vašem djetetu olakšati prijelaz. Počnite tako da ograničite korištenje dude na određeno vrijeme, kao što je vrijeme za spavanje ili određena mjesta kao što su kolijevka ili krevetić.

 Vila Dudica: Slično Zubić vili, vila Dudica je čarobno stvorenje koje pomaže djeci u prelasku iz ovisnosti o dudi. Ovaj maštoviti koncept mogao bi pomoći vašem djetetu da prihvati život bez duda. Funkcionira tako da kažete svom djetetu da ostavi dudu “vili dudici” koja će je dati novim bebama. Možete skupiti sve djetetove dude te ih ostavite “vili”. Slično kao sa zubić vilom, dijete treba dobiti nešto zauzvrat, možda novu igračku.

Pozitivno potkrepljenje: Umjesto da grdite svoje dijete zbog korištenja dude, ponudite pohvalu kada je ne zahtijeva ili ne koristi. Fraze poput “Sad si već veliko dijete!” i “Odlično!” može usaditi osjećaj postignuća. Osim toga, možete uvesti male poslastice ili nagrade za dodatnu motivaciju.

Čitajte knjige o prijelazu: Vrijeme za priče izvrsna je prilika da se povežete s djetetom i potaknete ljubav prema čitanju. Iskoristite ovo vrijeme da predstavite knjige koje inspiriraju ponašanje koje želite potaknuti i pomažu vašem djetetu da se nosi s promjenama, kao što je odricanje od dude. Upamtite, svako je dijete jedinstveno i pronalaženje pristupa koji najbolje odgovara vašem mališanu može zahtijevati malo eksperimentiranja i fleksibilnosti. Uz strpljenje, podršku i razumijevanje, možete voditi ovaj prijelazni proces i prepoznati kada je pravo vrijeme da vaše dijete ostavi dudu.

POVEZANO: Savjeti za odvikavanje djeteta od pelena