0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Zašto je dobro izlagati malu bebu prirodi?

izlagati malu bebu prirodi

Uvijek je dobra ideja izlagati malu bebu prirodi! Zašto? Nastavite čitati i otkrit ćete koje sve pozitivnosti ima interakcija s prirodom. Vaša će vam beba biti zahvalna!

Jeste li ikada izveli svoju bebu van i primijetili kako se smije dok vjetar mrsi njenu kosu i sunčeve zrake igraju po njenom licu? Priroda obiluje raznolikim senzornim iskustvima poput dodira trave, zvukova ptica i šuštanja lišća. Ovi podražaji potiču razvoj djetetovih osjetila. Također prirodno okruženje je bogato raznovrsnim predmetima i situacijama koje potiču djetetovu znatiželju i istraživački duh.

Zanimljivo je da, osim ovih senzornih užitaka, postoje znanstvene prednosti izlaganja vaših najmlađih prirodi.

Činjenice koje će vas uvjeriti da je izlagati malu bebu prirodi odlična ideja!

U današnjem svijetu sve veći naglasak stavlja se na tehnologiju, zatvorene prostore i virtualne interakcije. Ipak, važnost prirodnog okruženja za rast i razvoj najmlađih članova društva ne može se zanemariti. Od davnih vremena, vanjski svijet bio je izvor učenja, otkrića i osjećaja povezanosti s okolinom. Bebe prikupljaju dragocjene senzorne informacije koje oblikuju njihovu percepciju svijeta oko sebe. Kroz čudesnu evoluciju jezika, od prvih pogleda u daljinu do prvih riječi, vanjski podražaji igraju ključnu ulogu u razvoju njihovih jezičnih vještina.

Potiče razvoj jezika: Od vjetra do sunčeve svjetlosti, pa čak i raznih mirisa, bebe doživljavaju mnogo senzornih informacija kada su vani. To može doprinijeti razvoju jezičnih vještina. Studija iz 2014. objavljena u European Journal of Social Sciences Education and Research otkrila je da izlaganje vanjskom okruženju potiče ranu jezičnu sposobnost.

Poboljšava fizički razvoj: Istraživanja pokazuju da djeca većinu osnovnih motoričkih vještina stječu prije pete godine života, s velikim napretkom tijekom prvih nekoliko mjeseci. Ista studija iz 2014. naglasila je kako vrijeme provedeno vani olakšava razvoj tih vještina. Bebe imaju koristi i od promatranja drugih kako trče i igraju se.

Stvara temelje za učenje: Vanjska igra postavlja temelje budućeg učenja. Prema Infant/Toddler Environment Rating Scale, raznolika okruženja potiču formiranje sinapsi u mozgu, što doprinosi budućim kognitivnim sposobnostima. Ovu ideju podržava studija koja sugerira da su djeca zapravo prirodni znanstvenici koji istražuju i uspoređuju objekte u svom svijetu.

Uspostavlja zdrave obrasce spavanja: Redovito izlaganje prirodnom sunčevom svjetlu doprinosi zdravim obrascima spavanja kod dojenčadi. Studija iz 2004. objavljena u Journal of Sleep Research otkrila je da su bebe mlađe od 13 tjedana koje dobro spavaju noću provodile više vremena na suncu, čime su ranije uspostavile svoje ritmove. Ovo rezultira boljim snom kako za bebe, tako i za roditelje. POVEZANO: Što osigurati svom malom djetetu za odgovarajuće okruženje za spavanje

Boravak u prirodi potiče zdravlje i ljubav prema okolišu

Istraživanja koja sežu unatrag do ranog 20. stoljeća pokazuju da su djeca koja provode više vremena u prirodi manje podložna bolestima. Rani kontakt s ne-sterilnim vanjskim okruženjem može ojačati imunološki sustav beba. Thom McDade, PhD, sa sveučilišta Northwestern, objašnjava da rani mikrobni kontakt može pomoći regulaciji upala u odrasloj dobi.

Pružanje brojnih prilika za interakciju s prirodom može vašoj bebi usaditi cjeloživotnu ljubav prema prirodnom svijetu. Redovite šetnje i razgovori o ljepoti prirode mogu potaknuti radoznalost i cijenjenje prirodnog okruženja.

Moderna opsjednutost čistoćom dovela je do domova s manje mikroorganizama, što može doprinijeti povećanju alergija i astme. Istraživanja sugeriraju da izloženost vanjskim mikrobima može ojačati imunološki sustav i eventualno spriječiti ove bolesti u budućnosti.

Dodatno, ako živite blizu mora, slana morska voda može imati ljekovita svojstva. Udisanje morskog zraka olakšava probleme sa sinusima i disanjem, te osvježava osjetila.

Dakle, čini se da su Viktorijanci koji su ljeti provodili vrijeme uz more bili u pravu. Izvođenje vaše bebe u prirodu može donijeti mnogo prednosti, od poticanja njenog razvoja do jačanja imuniteta. Čuda velikog vanjskog svijeta svakako vrijedi istražiti zajedno s vašim mališanom. POVEZANO: Vodič za izlazak u šetnju s bebom za tate