Savjeti i njega

Savjeti za djedove i bake: Kako ojačati povezanost s unucima?

povezanost s unukom

Povezanost s unukom jedna je od najljepših veza koje ćete doživjeti u životu, a danas donosimo nekoliko savjeta kako se lakše povezati!

Istraživanje profesora Buchanana sa Sveučilišta Oxford otkrilo je značajnu ulogu koju bake i djedovi imaju u dobrobiti svojih unuka. Za djecu je zaista blagoslov imati privilegiju provoditi vrijeme sa svojim bakama i djedovima. Istodobno, i bake i djedovi su blagoslovljeni takvim odnosima.

Međusobna veza između bake i djeda te unuka ima uzajamno pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje i opću dobrobit. Baka i djed unose u živote svojih unuka kvalitete poput prihvaćanja, strpljenja, ljubavi, stabilnosti, mudrosti, zabave i podrške. POVEZANO: Briga o unuku tijekom rastave ili razvoda roditelja

Studija koju su proveli Sara Moorman, doktorica znanosti, i Jeffrey Stokes otkrila je da su djeca koja dijele blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama i djedovima tijekom odrastanja manje sklonija depresiji u odrasloj dobi. Nadalje, za bake i djedove održavanje bliskog odnosa sa svojim unucima povezano je s poboljšanom funkcijom mozga (Arpino i Bordone, 2014), zaštitom od depresije (Moorman i Stokes, 2016) te produljenjem životnog vijeka (Hilbrand i sur., 2017).

Kako roditelji mogu doprinijeti da vaša povezanost s unukom bude veća?

Roditelji mogu doprinijeti razvoju bliskih veza između baka, djedova i unuka poticanjem redovitih interakcija. Korisno je pozivati bake i djedove da često posjećuju dom svojih unuka. Međutim, čak i kad fizička udaljenost stvara izazove, postoje strategije za održavanje kontakta.

Česti posjeti: Ako bake i djedovi žive daleko, planiranje povremenih putovanja da ih posjete može izazvati iščekivanje i uzbuđenje kod djeteta. Čak i rijetki posjeti mogu biti cijenjeni kao posebni trenuci. POVEZANO: Kako uspješno razgovarati o svojoj ulozi i granicama

Dijeljenje fotografija: Izlaganje fotografija baka i djedova kod kuće i razgovor o njima s djecom pomaže im da se upoznaju s prisutnošću i važnošću svojih baka i djedova u obitelji.

Dijeljenje vještina: Bake i djedovi mogu prenositi svoje hobije i vještine unucima osobno ili putem virtualnih sredstava. Pružanje potrebnih alata i materijala omogućuje učenje i povezivanje.

Tehnologija: Upotreba alata za komunikaciju poput Zooma, Facetimea, e-pošte, SMS poruka i društvenih medija može premostiti udaljenost. Bake i djedovi mogu čitati priče za laku noć putem video zapisa, dok unuci mogu dijeliti personalizirane poruke i fotografije, održavajući povezanost.

Pisana komunikacija: Poticanje redovite razmjene pisama ili e-pošte između bake, djeda i unuka potiče iščekivanje i radost u obje strane.

Za bake i djedove trogodišnjaka

Potaknite kreativnost svog trogodišnjeg unuka pričanjem priča uz dramatične geste i oponašanje likova. To će osvojiti njihovu maštu i interes.

Sudjelujte u umjetničkim projektima poput slikanja ili stvaranja albuma od bebinih fotografija kako biste razvili zajednička iskustva.

Odlazak u park u odgovarajuće vrijeme potiče druženje i poučava vašeg unuka o svijetu oko njih.

Iako su brižnost i razmazivanje bitni, održavanje granica i suočavanje s nepoželjnim ponašanjem pridonosi cjelovitom razvoju.

Uključenost bake i djeda u živote svojih unuka ima dubok utjecaj na dobrobit obiju generacija. Strategije poput održavanja kontakta, korištenja tehnologije i sudjelovanja u smislenim aktivnostima doprinose njegovanju ovih važnih odnosa. Za bake i djedove, integriranje kreativnosti, prirode i emocionalnog rasta uz istovremeno njegovanje uravnoteženog pristupa može značajno produbiti veze s unucima. POVEZANO: 7 savjeta za novopečene bake i djedove