1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Kako odgovarati na pitanje djeteta kada ne znate odgovor?

kada ne znate odgovor

Kada ne znate odgovor na pitanje koje vam je postavilo vaše dijete moguće je da ćete se osjećati frustrirano i nelagodno. Ipak, nema potrebe za paniku.

Kada se suočite s probnim pitanjima vašeg djeteta o temama poput postojanja Boga, spolnim odnosima ili drugim složenim temama, prirodno je da se osjećate zatečeno. I skroz je normalno da niste sigurni kako odgovoriti. Međutim, slijedeći nekoliko strategija u tim trenucima možete pristupiti s povjerenjem i poticati smislene razgovore sa svojim djetetom.

Što kada ne znate odgovor na djetetovo pitanje?

U velikoj većini slučajeva najbolji način za izlazak iz ove situacije jest pokušati pronaći odgovor na njihovo pitanje ako ste u mogućnosti. Danas su nebrojene mogućnosti. Poput tražilica ili čak AI-ja. Ako se trenutno ne možete baviti time, sasvim je u redu objasniti djetetu da trenutno nemate odgovor na njegovo pitanje, I nadodajte da ćete se potruditi pronaći ga.

Prvo i najvažnije, uzmite trenutak da zastanete i saberete se. Reaktivni dio vašeg mozga koji se aktivira u trenucima hitnosti ponekad može uzrokovati da se racionalni dio trenutno isključi kada se osjećate tjeskobno. I kad vam je neugodno jer nemate trenutačni odgovor. Nekoliko dubokih udisaja daje dijelu vašeg mozga koji razmišlja priliku da nadoknadi propušteno. POVEZANO: Kako ostati smiren i ne svađati se kada se stvari zahuktaju

Neophodno je zadržati osjećaj smirenosti u svojim mislima, riječima i tijelu dok odgovarate na djetetova pitanja. Djeca su jako prilagođena neverbalnim signalima i ako osjete vašu snažnu reakciju. Oni to mogu nesvjesno protumačiti kao signal da su određene teme zabranjene. Opustite se i potaknite djetetovu znatiželju i stvorite siguran prostor u kojem će se osjećati ugodno pitajući vas bilo što.

Uzmite u obzir dob, razumijevanje, osjetljivost i razinu zrelosti vašeg djeteta kada sastavljate svoj odgovor. Upamtite, ono što može biti prikladan odgovor za starije dijete može biti presloženo za mlađe. Odaberite vokabular koji je u skladu s njihovom razinom razumijevanja, a ako uvodite manje poznate pojmove. Također pobrinite se da uključite jednostavnije riječi ili primjere kako biste im pomogli u razumijevanju.

Ako niste sigurni što vas dijete točno pita, zamolite ih da se izjasne govoreći: “Reci mi više.” Ovaj pristup omogućuje vašem djetetu da dodatno objasni svoj upit, dajući vam bolje razumijevanje njihove perspektive i omogućujući vam da odgovorite na ciljaniji način. Također, može spriječiti da nenamjerno ulazite u teme koje su možda preuranjene ili izvan njihovog trenutnog opsega interesa ili razumijevanja.

POVEZANO: Kako razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom