Djeca Savjeti i njega

Neka djeca kuhaju s vama

Neka djeca kuhaju s vama Bebe.hr portal

Prvi korak da djeca kuhaju s vama je da ih upoznate s kuhanjem u ranoj dobi. Naravno  ne mislimo da svom trogodišnjaku date nož u ruke, no postoji mnogo načina kako djeca u ovoj dobi mogu biti korisni u kuhinji. Primjerice manja djeca mogu vam dodavati namirnice iz frižidera, ispirati voće i povrće, miješati sastojke poput brašna i maslaca. Kada su djeca uključena u pripremanje hrane koju jedu, puno je veća vjerojatnost da će biti otvoreniji kušanju novih jela i namirnica.

Upoznajte svoje dijete s higijenom u kuhinji. Objasnite mu opasnosti vatre, plina i štednjaka te koje su potrebne mjere opreza pri rukovanju s istim.

 width=

U dobi od 6 – 8 godina možete dopustiti djeci da pomognu više u kuhanju

Djeca u dobi od 6 ili 7 godina imaju razvijene fine motoričke vještine potrebne za izvršavanje kompleksnijih zadataka u kuhinji. Sada već mogu rukovati s uređajima poput blendera i tostera, slijediti upute jednostavnijeg recepta pa čak i koristiti mali nož za guljenje i rezanje voća i povrća poput jagoda, gljiva i krastavca. Ipak, zapamtite da kada god dijete pomaže u kuhanju, bilo da se radi o sjeckanju sastojaka ili miješanju, odrasla osoba uvijek treba biti fokusirana na nadgledanje i brigu o sigurnosti djeteta.

Ovo je također izvrsna dob da svoje dijete upoznate s nekim jednostavnim receptima i tehnikama u kuhanju. Naučite svoje dijete kako pripremati jaja. Omlet, tvrdo kuhano jaje pa čak i jaje na oko. Dopustite im da vježbaju i usavršavaju svoje vještine.

 width=

Oko 10 godina vaše dijete je steklo dovoljno vještina i samopouzdanja da može kuhati samostalno

Ako su započeli s osnovama kuhanja i sigurnosti u kuhinji u ranoj dobi, u dobi od 10 godina vaše bi dijete trebalo biti više-manje samostalno u kuhinji. Djeca u ovoj dobi trebala bi moći samostalno čitati zahtjevnije recepte. Kao i rukovati pećnicom, štednjakom ili nekim drugim kućanskim aparatima. Trebali bi do sada ovladati osnove sigurnog rukovanja nožem. Da bi se ipak pobrinuli o njihovoj sigurnosti dok su u kuhinji, dobro je s njima razgovarati o različitim vrstama kuhinjskih požara i načinima njihovog gašenja. Kao i sigurnim temperaturama hrane za konzumaciju, kao i to da nikada ne ostavljaju uključen štednjak bez nadzora. Također, možete ih naučiti kako tretirati manje porezotine i opekline.

Ova dob je izvrsna da djeca kuhaju s vama i eksperimentiraju s kompleksnijim receptima. Također je odlična za upoznavanje s različitim tehnikama kuhanja, korištenje više sastojaka i različitih vrsta kuhinja. Što ih više budete upoznavali s različitim kuhinjama, sastojcima i metodama pripreme, to će se više zaljubljivati u kuhanje i prije nego budete svjesni, imat ćete malog privatnog chefa koji živi u vašoj kući! POVEZANO: Recept za mljac domaći sladoled od breskve!

 width=

POVEZANO: Uvedite varivo u prehranu djeteta uz slijedeće savjete!