Neka djeca kuhaju s vama

Znati kuhati jedna je od vrijednih životnih vještina, zato svoju djecu upoznajte s osnovama još u ranoj dobi. Osim što ćete ih naučiti vezati cipele, gledati na sat i pospremiti igračke, naučite djecu vještine koje će im koristiti kada odrastu.
03/12/2020

Prvi korak je da ih upoznate s kuhanjem u ranoj dobi. To ne znači da svom trogodišnjaku date nož u ruke, no postoji mnogo načina kako djeca u ovoj dobi mogu biti korisni u kuhinji. Manja djeca mogu vam dodavati namirnice iz frižidera, ispirati voće i povrće, miješati sastojke poput brašna i maslaca. Kada su djeca uključena u pripremanje hrane koju jedu, puno je veća vjerojatnost da će biti otvoreniji kušanju novih jela i namirnica.

Upoznajte svoje dijete s higijenom u kuhinji, objasnite mu opasnosti vatre, plina i štednjaka te koje su potrebne mjere opreza pri rukovanju s istim.

U dobi od 6 – 8 godina možete dopustiti djeci da pomognu više u kuhanju

Djeca u dobi od 6 ili 7 godina imaju razvijene fine motoričke vještine potrebne za izvršavanje kompleksnijih zadataka u kuhinji. Sada već mogu rukovati s uređajima poput blendera i tostera, slijediti upute jednostavnijeg recepta pa čak i koristiti mali nož za guljenje i rezanje voća i povrća poput jagoda, gljiva i krastavca. Ipak, zapamtite da kada god dijete pomaže u kuhanju, bilo da se radi o sjeckanju sastojaka ili miješanju, odrasla osoba uvijek treba biti fokusirana na nadgledanje i brigu o sigurnosti djeteta.

Ovo je također izvrsna dob da svoje dijete upoznate s nekim jednostavnim receptima i tehnikama u kuhanju. Naučite svoje dijete kako pripremati jaja. Omlet, tvrdo kuhano jaje pa čak i jaje na oko. Dopustite im da vježbaju i usavršavaju svoje vještine.

Oko 10 godina vaše dijete je steklo dovoljno vještina i samopouzdanja da može kuhati samostalno

Ako su započeli s osnovama kuhanja i sigurnosti u kuhinji u ranoj dobi, u dobi od 10 godina, vaše bi dijete trebalo biti više-manje samostalno u kuhinji. Djeca u ovoj dobi trebala bi moći samostalno čitati zahtjevnije recepte, rukovati pećnicom, štednjakom ili nekim drugim kućanskim aparatima. Trebali bi do sada ovladati osnove sigurnog rukovanja nožem. Da bi se ipak pobrinuli o njihovoj sigurnosti dok su u kuhinji, dobro je s njima razgovarati o različitim vrstama kuhinjskih požara i načinima njihovog gašenja, sigurnim temperaturama hrane za konzumaciju, kao i to da nikada ne ostavljaju uključen štednjak bez nadzora. Također, možete ih naučiti kako tretirati manje porezotine i opekline.

Ova dob je izvrsna za eksperimentiranje s kompleksnijim receptima, upoznavanje s različitim tehnikama kuhanja, korištenje više sastojaka i različitih vrsta kuhinja. Što ih više budete upoznavali s različitim kuhinjama, sastojcima i metodama pripreme, to će se više zaljubljivati u kuhanje i prije nego budete svjesni, imat ćete malog privatnog chefa koji živi u vašoj kući!

 

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr