1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Što uzeti u obzir kada idete na planinarenje s malim djetetom?

planinarenje s malim djetetom

Planinarenje s malim djetetom može biti itekako zabavno ako se znate dobro pripremiti za ovu obiteljsku avanturu! Kada planirate planinarenje s malim djetetom, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika kako biste osigurali ugodno iskustvo za sve vas. Donosimo ih upravo sada kako bi vam pomogli da vaša sljedeća planinarska avantura bude uspješna!

Ključno je zabaviti se i biti fleksibilan, jer će to u konačnici osigurati svačiju sreću. Upamtite da je vaš primarni cilj upoznati svoju obitelj s planinarenjem, a ako prvo iskustvo nije ugodno, možda neće željeti ponovno pokušati. Nemojte se ustručavati prilagoditi svoje planove ako je potrebno. POVEZANO: Zaštitite dječju kožu od sunca

Planinarenje s malim djetetom bit će zabavan pothvat ako se dobro pripremite

Osnažite svoju djecu dajući im malo kontrole. Dopustite im da određuju tempo i donose odluke usput. Neka odluče kojom će stazom ići ili gdje će se zaustaviti za ručak. Njihova prirodna znatiželja navest će ih da istražuju svoju okolinu, promatraju kukce, paukovu mrežu i ptice. Možete im čak i ponijeti nekoliko igračaka s kojima će se igrati na stazi ako vam se čini da ih je lako omesti. Alternativno, izazovite ih da stvore vlastite izume koristeći materijale pronađene duž staze, poput kamenja, štapova i lišća. POVEZANO: Isprobajte slijedeće igre u pijesku za djecu ovoga ljeta!

Ne zaboravite spakirati grickalice i dovoljno tekućine. Pravite česte pauze kako biste se hidratizirali i napunili gorivom. Djeca se mogu toliko uživjeti u svoje novo okruženje da zaborave koliko su žedna. Opskrba visokoenergetskim grickalicama i puno vode pomoći će im da održe raspoloženje. POVEZANO: Kako potaknuti svoje dijete da pije više vode?

Što se odijevanja tiče, odlučite se za slojevitu odjeću za sebe i svoju djecu. Vodite računa o djetetovoj tjelesnoj temperaturi. Ako nosite dijete, može mu biti hladnije dok se vi pregrijavate. Nasuprot tome, možete osjećati hladnoću dok je vašem djetetu toplo od trčanja i igre. Ako imate više djece, osobito one koja trče naprijed, obucite ih u odjeću jarkih boja kako bi bila vidljivija i lakša za uočavanje.

Odaberite pješačenje koje je kratko, ali zadivljujuće i ostavite dovoljno vremena za istraživanje. Odaberite stazu sa zadivljujućim odredištem, kao što je vidikovac, vodopad, povijesno mjesto, potok ili jezero. Dajte svojoj djeci dovoljno vremena da usput istraže intrigantne stvari. Za početak se odlučite za lokaciju bliže kući kako biste spriječili nemir tijekom duge vožnje. POVEZANO: Kako “razbiti” dosadu kod djece? Donosimo par ideja!

Uključite svoju djecu tijekom pješačenja podučavanjem, pjevanjem i igranjem igara. Razgovarajte o duljini staze, bontonu staze, znakovima promjene vremena, kako koristiti kompas i čitati kartu te kako prepoznati biljke i životinje.

Dajte prednost sigurnosti. Opremite svako dijete malim ruksakom koji sadrži zdravu grickalicu, dječju bočicu vode i možda vlastitu jaknu. Osim toga, osigurajte da svaki paket ima pričvršćenu sigurnosnu zviždaljku (ili je pričvrstite na patentni zatvarač ako nemaju vlastiti paket).

Dodatni savjet

Prije svakog planinarenja razmislite što bi vaša djeca trebala učiniti ako se odvoje od vas. Pobrinite se da razumiju važnost ostajanja na mjestu i puhanja u zviždaljku u tri oštra rafala kao znak za pomoć. Ponekad djeca bolje shvaćaju koncept kada im se kaže da zviždaljkom “pronađu mamu ili tatu” umjesto da se fokusiraju na to da su “izgubljena”, jer im potonje ne mora uvijek biti vidljivo. Slijedeći ove savjete, možete stvoriti sigurno i ugodno iskustvo planinarenja za cijelu svoju obitelj, njegujući ljubav prema prirodi i uspomene na putu.

POVEZANO: Obiteljski izlet na Brijune