Djeca Savjeti i njega

Znakovi koji ukazuju na problem vida kod djece

problem vida kod djece

I kada su jasni znakovi da postoji problem vida kod djece, i kada se čini da je sve super, u oba slučaja bilo bi dobro pregledati oči do dobi od 6 mjeseci te opet u dobi od oko 3 godine starosti. Odnosno što ranije se potencijalni problem uči imate više vremena ispraviti moguće vidne probleme koji bi kasnije ometali dijete u školi i učenju. Iz istog razloga, prije upisa u školu obavezno se obavlja (između ostalog) i pregled očiju.

Ukoliko vaše dijete ima problem s vidom, trebalo bi obavljati preglede svakih godinu dana. Prvenstveno kako bi se provjerilo da li je dioptrija još uvijek odgovarajuća ili je treba mijenjati.

Simptomi koji ukazuju na problem vida kod djece

Neki od najčešćih simptoma kod djece su:

 • često trljanje očiju,
 • poteškoća u fokusiranju,
 • bježanje oka,
 • često naginjanju glave,
 • škiljenje,
 • glavobolje,
 • približavanje predmeta očima (slikovnice, mobitel),
 • jaka osjetljivost na svjetlo,
 • nekontrolirano trzanje očima,
 • bol u očima,
 • pretjerano suzenje očiju.

Isto tako ako su roditelji i sami imali poteškoće s vidom, visoku dioptriju, strabizam, slabovidnost , trebali bi što ranije dovesti svoje dijete na pregled bez obzira primjećuju li neke od simptoma i kod djeteta. POVEZANO: Znakovi stresa kod male djece

Koje su najčešći problemi vida kod djece?

Prvo mjesto, među najčešćim bolestima oka koje je potrebno liječiti u dječjoj dobi su:

Refrakcijska greška tj. greška u fokusiranju svjetlosti i čest razlog smanjene vidne oštrine oka. Obično je potrebno nositi naočale kako bi se ista pravilno korigirala.

Slabovidnost ili ambliopija. Razvojni poremećaj pri kojem oko ne razvija normalnu vidnu oštrinu. Pogađa oko 2 do 3% djece i gotovo uvijek se razvija prije 2. god. života. Dijete će jasno pokazati znakove slabijeg vida ako je vid smanjene na oba oka međutim kada se radi o samo jednom oku – dijete nesvjesno koristi samo oko na koje bolje vidi. A onda dolazi do nenamjernog zanemarivanja slabijeg i roditelji mogu propustiti vidjeti problem. U tom slučaju, mozak preuzima informacije samo iz dominantnijeg oka, a sve ostale potiskuje što je ujedno i glavni uzrok nastanka i razvoja slabovidnosti.

Strabizam odnosno skretanje jednog ili oba oka, što također može zahtijevati liječenje uključujući nošenje naočala za vid.

Slabovidnost i strabizam najčešće nastaju kao posljedica refraktivne pogreške, pogotovo ako je velika razlika u iznosu dioptrije lijevog i desnog oka.

Ukoliko vaše dijete pokazuje probleme s vidom potrebno je odvesti dijete na pregled kod oftamologa.

Ako će biti potrebno nositi naočale neka djeca mogu pokazati određeni otpor, pa će mu biti potrebna roditeljska podrška i pozitivan stav. Svakako da pri odabiru naočala treba paziti da one dobro pristaju. I dozvolite djetetu da odabere one koje mu se izgledom najviše sviđaju. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir od antialergijskog materijala, a naočalne leće bi trebale sadržavati UV filter, antirefleksni sloji premaz koji štiti leću od ogrebotina.

POVEZANO: Odlične knjige za odgoj sretne i zdrave djece